5 plusuri ale fotbalului polonez în comparaţie cu cel din România

În cele aproape 3 luni petrecute în Polonia, am reuşit să văd doar 10 meciuri. Pentru mine e destul de puţin, dar am încercat mereu să alternez stadioanele şi ligile. Am văzut partide din liga a 6-a sau a 7-a până în Ekstraklasa, aşa că mi-am format o opinie despre ce au ei în plus faţă de România.

1. Echipe de tradiţie

La noi, singura echipă ce are şi istorie şi suporteri este Dinamo. Şi în Polonia mari cluburi precum Gornik Zabrze, Widzew Lodz, Polonia Varşovia sau GKS Katowice se zbat în ligile inferioare, însă Ekstaraklasa este încă plină de trupe ce au făcut istorie în trecut. Acest lucru se datorează şi faptului că ei nu au avut niciodată 2 echipe comuniste care să domine competiţia şi astfel trofeele s-au împărţit.

2. Susţine echipa locală încă funcţionează 

Polonezii sunt oameni extrem de mândrii şi orgolioşi. Am fost la un meci al celor de la Rakow Czestokhowa în liga a 3-a, acolo unde am văzut la ora 1 peste 3-400 de ultraşi locali. Ulterior am stat de vorbă cu unul dintre ei şi mi-a povestit că puţini au o echipă mare pe care o susţin, aşa că fiind născuţi acolo, Rakow primează. O mentalitate corectă mai ales pentru un oraş de doar 200.000 de locuitori.

3. Ştiu să folosească internetul

Chiar dacă ambele ţări sunt în anul 2016, polonezii oferă mult mai multă atenţie reţelelor sociale decât o fac românii. Mă rog, la noi doar naţionala şi ASU Poli ştiu să se folosească de internet în adevăratul sens al cuvântului, în timp ce aici, foarte multe din echipele ce joacă la nivel profesionist se bazează pe interacţiunea din online.

4. Au campionate bine structurate

Primele 4 ligi sunt profesioniste. 16 echipe în prima cu play-off şi play-out, 18 echipe în a 2-a şi primele 2 urcă, 18 echipe în a 3-a şi primele 3 urcă, 4 serii în a 4-a şi doar prima urcă. Aproape nimeni nu se retrage, poate doar în liga a 4-a, dar rar. Şi ca un detaliu extrem de important, se fac deplasări şi de 300 de km la liga a 4-a, la noi se plânge lumea din liga a 2-a că trebuie să îşi ia o noapte în plus de cazare.

5. Pe stadioane există culoare şi rivalităţi 

Nivelul fotbalului exte comparativ cu cel din România, uneori şi mai slab, deci în mod clar nu fotbaliştii sunt cei care aduc 30.000 de oameni la Wisla-Cracovia Krakow. Când am văzut că o să ajung în Polonia, m-am gândit direct la derby-uri şi pirotehnie, iar după 3 luni pot spune că acesta este răspunsul. Din păcate, rivalităţi nu mai avem şi nu o să mai avem pentru ceva timp, dar soluţia numărul 2 este destul de realizabilă. Oare cum ar fi dacă s-ar legaliza?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *