Toți am crescut cu fotbalul din Anglia, îmi aduc aminte și acum o știre de la începutul anilor 2000 în care Diego Forlan fugea cu tricoul în mână după un gol marcat pentru United. Când eram copil voiam să îi văd pe cei de la Arsenal, Spurs sau West Ham, dar în ultimii ani, în mintea mea a apărut ideea de a merge pe Selhurst Park, casa celor de la Crystal Palace.
Stephen, primul străin căruia i-am fost ghid în România, mi-a făcut rost de bilete foarte repede și astfel pe 4 februarie 2017 aveam programată prima întâlnire cu cel mai competitiv campionat din lume. Așteptările mele erau legate atât de fotbal cât și de atmosfera de pe stadion. Crystal Palace este singura echipă din Anglia cu o brigadă de ultrași organizată, așa că speram la un spectacol din partea celor de la Holmsdale Fanatics.
Gările și stațiile de metrou din Londra sunt destul de complicate, mai ales dacă trebuie să te întâlnești cu cineva pe care nu l-ai văzut în viața ta. După ce am pierdut un tren, am ajuns la stadionul celor de la Palace cu o mică întârziere și astfel nu am mai putut sta la pub-urile de lângă acesta. O greșeală foarte mare pentru că da, atmosfera adevărată începe să se simtă de aici.
Partida a fost în mod oficial sold-out, chiar dacă punea față în față două dintre cele mai slabe echipe ale competiției. Pe teren și-au făcut apariția jucători cu o istorie impresionantă la acest nivel ca John Oshea sau Jermain Defoe, dar și vedete ce poate merită să fie într-un loc mai bun ca Benteke sau Andros Townsend.
Meciul a fost unul de 6 puncte pe care oaspeții l-au gestionat perfect. Un gol norocos la început după un fault la portar i-a pus în postura de a juca numai pe contre, iar cu un atacant precum Defoe, nu ai nevoie de mai mult. După golul de 2-0 al lui Ndong am vrut să plec să nu prind coadă la burgeri, dar Clement m-a convins să rămân până la pauză. Primul și al 3-lea minut de prelungire au consemnat un 4-0 sec după o dublă a fostului atacant al naționalei Albionului.
Crystal Palace a fost o echipă fără idei. Probabil au centrat cam de 40 de ori de pe ambele benzi, iar Benteke a lovit minge în 10, hai 15% din cazuri, mult prea puțin atunci când asta este singura ta armă. Pentru ei se cam vede Championship, dar pentru voi poate să fie o veste bună. Stadionul este ceva special și se află într-o zonă rezidențială foarte frumoasă. Prețurile nu sunt mari, pentru un bilet la a 2-a am plătit 30 de lire, iar mâncarea și băutura era undeva între 3 și 5, pentru Premier League este mai mult decât decent.
Ok, fotbalul lor nu este ca la Arsenal sau Chelsea, dar atmosfera este una de comunitate. Nu o să vedeți așa mulți chinezi și alți turiști, o să vedeți una dintre adevăratele echipe ce încă mai țin la suporterii lor. Nu știu dacă în aceast caz, faptul că am văzut un meci de Premier League a fost ceva special, dar cu siguranță am simțit o atmosferă altfel.
Poze Crystal Palace-Sunderland