Câteva ore în Wroclaw-Capitală culturală a Europei în 2016

Încă de când eram în România ştiam că o să ajung în Wroclaw pentru un meci al lui Slask. Nu eram prea hotărât dacă să stau acolo peste noapte sau nu, dar am fost destul de inspirat încât să o fac.

Traseul meu clasic pentru orice excursie este gară-centru. Treaba e foarte simplă, în general de acolo pleacă toate mijloacele de transport în comun de care ai avea nevoie pentru alte obiective turistice. Distanţa dintre cele două puncte în acest oraş este de doar 15 minute pe jos, aşa că nu trebuie să te încurci cu autobuze sau tramvaie.

Centrul istoric este unul tipic polonez, cu multe clădiri vechi şi colorate, respectiv o catedrală foarte mare unde se poate urca pentru o privelişte deosebită a oraşului. De acolo se observă foarte bine şi celelalte biserici din oraş, cam vreo 5 la număr. Din păcate am urcat când nu prea mai era lumină afară, aşa că pozele făcute nu au fost prea strălucite.

Hello, Wroclaw #poland #wroclaw #travel #instatravel #oldtown #lowersilesia #otineanuinpolonia #igerswroclaw

O fotografie postată de Otineanu Andrei (@andreiotineanu) pe

O altă atracţie importantă este Sky Tower, clădirea de birouri de unde se poate observa întregul oraş, inclusiv catedrala de care vorbeam mai sus. Aici am avut ghinion şi am prins o zi în care nu mergea liftul, mna se mai întâmplă, csf.

Seara am luat din centru un free walking tour care ne-a plimbat pe la aşa numitele insule din oraş. Wroclaw-ul este traverast de râul Odra care în trecut a provocat multe pagube datorita inundaţiilor şi cam acesta este motivul pentru care s-au format porţiuni de uscat în mijlocul lui. Oraşul are undeva la peste 130 de poduri şi din acest motiv este supranumit Venezia Poloniei. Parcă am mai auzit comparaţia asta, haha. Dacă alegeţi să faceţi acest tur, vă sfătuiesc să mergeţi ziua, vedeţi nişte locuri foarte faine ce chiar emrită pozate.

Fiind capitală culturală europeană în acest an, a beneficiat de o serie de festivaluri, decernări de premii sau alte evenimente menite să îi crească notorietatea. Cu siguranţă, acestea o să continue şi în următorii ani. Vedem şi noi cât de mult a crescut Sibiul datorită acestui titlu.

Dacă tot ajungeţi în cel mai mare oraş al Sileziei inferioare mai sunt încă două lucruri de făcut. Mergeţi să petreceţi pentru că viaţa de noapte este foarte intensă datorită numărului mare de studenţi. Şi încercaţi să o vedeţi pe Slask Wroclaw jucând un meci. Fanii lor sunt extraordinari, ca mai toţi din Polonia, dar şi stadionul arată într-un mare fel. Găsiţi experienţa mea de la meciul lor aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *