Cracovia, un oraş superb şi plin cu detoate

În general, oraşele din Polonia nu mai păstrează foarte multe clădiri vechi sau alte obiective ce îţi pot lua ochii atunci când te plimbi pe strada. Spre exemplu, capitala Varşovia a fost reconstruită aproape de la 0 după al 2-lea Război Mondial, iar din acest motiv oraşul nu are o identitate aparte. Cracovia, fosta capitală, a avut noroc şi a scăpat de bombardamente, iar totul arată superb.

Am fost acolo deja de două ori şi pot spune că centrul are tot ce îi trebuie. Mi-au plăcut foarte mult străduţele din jurul pieţei principale. Sunt oarecum similare cu cele din Bucureşti, pline de baruri şi cluburi, dar mult mai largi şi mai aerisite. Toate dau în piaţa centrală acolo unde tronează o biserică imensă, uşor de observat de la mare depărtare. Printre alte obiective se mai numără clădirea Universităţii Jagellonia, a 2-a cea mai veche universitate din Europa Centrală, sau fosta casă a Papei Ioan Paul al 2-lea.

Cam după 10 minute de mers faţă de Main Market, se ajunge la Castelul Wawel, unul dintre cele mai faimoase obiective turistice ale Poloniei. În incinta lui puteţi descoperi mai multe muzee, precum şi o pictură a lui Da Vinci ce se află acolo temporar. De la terasa castelului este o privelişte foarte frumoasă asupra fluviului Vistula, iar la poalele acestuia se regăseşte statuia faimosului dragon Wawel, ce scuipă flăcări la fiecare 3-4 minute. Când am fost prima dată în Cracovia, am filmat un vlog ce arată în imagini cam tot ce am scris mai sus.

Un alt obiectiv turistic important din oraş este cartierul evreiesc. Plin de restaurante specifice şi clădiri cu motive tradiţionale, acesta ascunde şi locul meu preferat din tot oraşul, Plac Nowy, sau piaţa evreiască. Acolo puteţi mânca cea mai bună zapiekanka din toată Polonia, iar după merge să încercaţi câteva shoturi la Pijalnia Piwo i Wodka.

Ok, Krakow. You won! #zapiekanka #pepsi #foodporn #travel #foodtravel #instafood #instatravel #otineanuinpolonia

O fotografie postată de Otineanu Andrei (@andreiotineanu) pe


Dacă doriţi să vizitaţi oraşul cu un ghid, există nenumărate free walking tour-uri care sunt interesante şi vă oferă informaţii suficiente. De asemenea, este păcat să ajungeţi până aici şi să nu daţi o fugă până la Auschwitz sau Wieliczka.

Cu siguranţă Cracovia a devenit oraşul meu preferat din Polonia. O să mă mai duc acolo de cel puţin 2 ori pentru a vedea un meci de acasă al celor de la KS şi pentru a mă bucura mai mult de viaţa de noapte.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *