Cupa nimănui

Nu este un secret faptul că sunt mare fan al fotbalului amator din orice țară. Una dintre dorințele mele legate de groundhopping-ul în străinătate a fost să văd o partidă din prima etapă a Cupei Germaniei, unde o echipă din ligile inferioare înfruntă una de top.

În 2019 am reușit să ajung la meciul dintre Drochtersen Assel și Schalke 04. Am văzut ce înseamnă o adevărată zi de sărbătoare pentru un asemenea club și pentru un orășel atât de mic. În fiecare sezon, prima rundă a Mafia Pokal se joacă în weekend, pentru a da șansa echipelor să se bucure de o prezență cât mai mare în tribună, iar în competiție intră direct toate combatantele, cu mențiunea că cele din primele 2 ligi joacă obligatoriu în deplasare.

În fiecare an, primul tur al Cupei României propune dueluri între câștigătoarele cupelor județene și cele mai slab clasate formații din liga a 3-a în sezonul precedent. Astfel, apar înfruntări precum Aurul Brad-CS Hunedoara, Inter Aninoasa-FC Pucioasa sau Pescărușul Sarichioi Junior-Sportul Chiscani. Meciuri amuzante la prima vedere, însă pentru echipele de amatori pot reprezenta singura șansă de a juca o competiție de nivel național într-un sezon sau chiar în istorie.

În mod aproape evident, programările se fac fără nicio logică, iar aceste partide se dispută în toiul verii, în timpul săptămânii. În acest sezon, prima etapă a Cupei României faza națională a avut loc miercuri 28 iulie și la ea au luat parte doar echipe din ligile de amatori sau liga a 3-a. Istoric vorbind, campionatele județene încep abia în luna august, iar liga a 3-a și-a avut startul în 2021 pe 27 august. În acest context, mă întreb de ce rundele incipiente ale competiției nu se pot desfășura în zile de weekend, atunci când comunitatea locală poate să fie mai aproape de favoriți.

Ieri, frf a ieșit cu un comunicat legat de formatul Cupei României în care m-a frapat puțin următorul paragraf:

O structură optimizată a Cupei României își propune să aducă mai mulți spectatori pe stadioane, o creștere a audiențelor tv, a veniturilor din sponsorizări și bineînțeles un sprijin pentru cluburi de a-și îmbunătăți jocul. De asemenea, un alt obiectiv este ca noua structură să răspundă și mai bine modificărilor din calendarul național și internațional.

În ultimele sezoane, datorită programărilor fără logică, frf a blocat de multe ori expunerea echipelor de amatori, tocmai așa numitele echipe grassroots unde investesc și dezvoltă proiecte.

Cum aș reorganiza eu Cupa României?

  • Cupele județene se vor juca inclusiv cu echipe de liga a 3-a, astfel având o câștigătoare meritorie pentru fiecare județ, 41 în total. Echipele urmând să participe din prima fază a competiției naționale.
  • Cele mai bune 25 de județe din ultimele 3 sezoane la nivel amator (clasamanet obiectiv stabilit de frf), pot avea încă o reprezentantă de acest nivel decisă printr-un turneu AJF. Echipele participă în prima rundă.
  • Cele mai slabe 10 echipe din liga a 2-a (sezonul precedent) intră în competiție din prima rundă.
  • Cele mai bune 10 echipe din liga a 2-a împreună cu cele 16 din prima ligă vor intra în competiție în a 2-a rundă.

Astfel am avea 76 de participante în prima rundă, cu 38 de câștigătoare. În runda a 2-a am avea 64 de echipe, iar de aici totul este simplu. Prima rundă ar trebui să se joace pe criterii geografice, iar începând cu a 2-a rundă repartizarea să fie aleatorie, cu mențiunea că cele 26 de echipe intrate direct sunt cap de serie și joacă obligatoriu în deplasare. Evident, cele 2 runde se pot juca foarte bine, într-un weekend plin de fotbal romantic cu acoperite TV și online bună, dar și cu mulți oameni în tribune. Din runda a 3-a, regula capilor de serie dispare, iar partidele se joacă pe terenul echipei mai slab clasate în sezonul precedent, așa cum este și în acest moment.

Nu sunt organizator de competiții, deci cu siguranță sistemul meu are anumite hibe. Totuși consider că această împărțire este mult mai benefică supranumelui atribuit Cupei României, “competiția surprizelor”.

Cupa este un trofeu ce mi-a plăcut mereu, propune surprize de moment, oferă meciuri spectaculoase, imagini inedite și un vibe de totul sau nimic. Sponsorii pot începe să lucreze pe acest trend și să descopere echipe ce în fiecare an generează șocuri, Sănătatea Cluj, Progresul Spartac sau Filiași sunt doar câteva exemple mai noi sau mai vechi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *