Experienţa Erasmus. Care sunt părţile proaste

Cred că e un adevăr general valabil faptul că nimic pe lumea asta nu este perfect. Oricât de bine mă simt în Polonia, există şi anumite minusuri pe care trebuie să le subliniez. Unele ţin în special de situaţia mea, dar cu siguranţă şi alte persoane le pot întâmpina într-o simplă vacanţă.

O să ţi se ia de mâncare. Şi asta nu pentru că nu e bună, ci pentru că te vei obişnui foarte repede cu ea. Mă dau mare bucătar, însă ştiu să fac doar pui, paste, salate şi alte câteva prostii. Insuficient atunci când ai de petrecut 8-9 luni departe de casă. Chiar dacă alegi alternativa de a merge în oraş, o să te opreşti la 3-4 restaurante, iar după câteva mese va deveni deja boring. Pentru mine vizita de Crăciun din România a fost un restart gastronomic foarte aşteptat.

Nu toţi oamenii sunt drăguţi. Am mai precizat faptul că polonezii sunt foarte naţionalişti. Din acest motiv nu toţi îi privesc pe străini cu ochi buni, iar dacă sunt deranjaţi nu ezită să se ia la ceartă. În plus, băieţii consideră că fetele sunt atrase mai mult de străini, motiv pentru care în cluburi vezi destul de des feţe neprietenoase. Eu nu am avut niciun incident şi sper să nici nu mă laud cu aşa ceva în viitor.

Vremea e oribilă în primul semestru. Majoritatea celor care aleg să plece cu Erasmus o fac din octombrie şi până în februarie, adică toamnă-iarnă. Dacă nu pleci în Spania, Portugalia sau Italia, şansele de a avea vreme bună mai mult de o lună sunt infime. Port geaca de iarnă încă de la jumătatea lui octombrie, iar prima ninsoare serioasă am avut-o pe 11 noiembrie. Îmi e puţin groază să mă gândesc la ce mă aşteaptă în ianuarie.  

Limba engleză poate să fie o problemă. Faptul că nu toţi ştiu să o vorbească reprezintă ceva normal, dar în unele situaţii ajunge să fie ceva foarte deranjant. Dacă mergi să te tunzi sau să cumperi un bilet de tren, şansele să poţi avea o conversaţie în engleză sunt destul de mici.

Aceste probleme nu sunt foarte mari şi pot să fie trecute cu vedere. Plusurile sunt mult mai numeroase, iar dorinţa de a pleca nu trebuie să fie infuenţată de ce am scris mai sus, doar ca e bine de ştiut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *