Experienţa Erasmus. Cât costă viaţa aici

Indiferent că mergem în vacanţă pentru câteva zile sau că ne mutăm cu totul, aşa cum am făcut-o eu, aspectul financiar o să conteze mereu. Dacă atunci când sunt plecat încerc să nu îmi opresc micile pofte din pricina costului, în noul meu oraş lucrurile s-au cam schimbat puţin.

Pentru a mă descurca aici am primit o bursă de 450 de euro pe lună. Pare o sumă ok, dar după ce scazi comisioanele băncilor, transportul din şi spre România plus alte lucruri mărunte mai rămân cam 400 pe lună. Normal că ai mei nu o să mă lase să mor de foame dacă e să depăşesc bugetul, dar mereu mi-am dorit să mă descurc singur, motiv pentru care trebuie să îmi planific cât de cât cheltuielile şi să ştiu pe ce dau banii. Cursul de schimb este foarte simplu, 1 zlot=1,05 lei, dar prefer sa nu iau in considerare ce vine dupa virgul, calculele fiind mai usoare.

Cât am stat la Bucureşti primeam aproape săptămânal mâncare de acasă. Aici se includeau şi fructele, legumele, carnea congelată etc. Nu eram foarte familiarizat cu preţurile de la noi pentru “coşul de cumpărături”, dar tata mi-a spus că 45 de zloţi atât cât dau eu cam pentru 4-5 mese gătite acasă este foarte ok.

Mâncatul în oraş depinde destul de mult de restaurant, dar cu maxim 30 de zloţi poţi încerca preparate tradiţionale ceva mai fancy. Majoritatea fast-food-urilor vând kebab-uri în jur de 12-15, iar un burger nu sare de 20 în cele mai multe cazuri. Mai poţi alege şi Zapiekanka, cel mai bun lucru pe care l-am încercat aici. O să revin cu un articol despre ea. Preţul variază în funcţie de locul de unde o cumperi. Am şi cantină la facultate, iar un meniu complet cu supă, fel principal şi garnitură este 12 zloţi, o variantă pe care o aleg mereu când am cursuri.

Transportul este redus cu 51% pentru studenţi, iar abonamentul pe lună este de 32 de zloţi. Se pune direct pe cardul de student şi se poate folosi atât pentru tramvai cât şi pentru autobuz. Mi se pare o metodă foarte eficientă de a scăpa de o parte din nenumăratele carduri pe care le am în portofel. Reducerea este valabilă şi pentru trenuri. M-am apucat şi de sală unde plătesc 89 de zloţi, am acces la toate cele 6 locaţii şi îmi pot întrerupe abonamentul de 2 ori până când expiră contractul. Fair enough zic eu.

Am ajuns şi la partea mea preferată, ieşitul în oraş. De cele mai multe ori începe cu pre-drinks în unul din cele 3 baruri ieftine. Berea este 4 sau 5 zloţi, iar shot-urile sunt tot acolo. Şansele să găseşti locuri libere dacă te duci după 9 jumate sunt aproape nule, dar asta depinde şi de zi. Intrarea în club este aproape peste tot 10 zloţi, însă dacă mergi înainte de 12 sau sunt anumite petreceri tematice nu te costă nimic. Pe bere nu am plătit niciodată mai mult de 10, iar altă băutură nu am încercat acolo.

Am lăsat chiria la urmă pentru că în general românii prind loc în cămin. Eu am fost cam întârziat şi a trebuit să îmi găsesc un apartament. Dau cam 1000 de zloţi cu tot cu întreţinere şi deocamdată este ok. Partea proastă pentru cei care stau la cămin este că nu au frigider, iar gătitul acolo devine destul de greu, lucru ce te obligă să mănânci des în oraş şi implicit să cheltui mai mulţi bani.

Ca o concluzie, suma nu cred că este suficientă, dar având în vedere că cei care merg în Portugalia sau Germania primesc doar cu 100 de euro în plus, nici nu am obiecţii faţă de ea. Apropo, prietenii mei din Franţa nu primesc decât 150, dar mna pentru ei e inimaginabil că pot bea o seară întreagă în club de banii pe care i-ar fi dat pe un cocktail în Lyon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *