Fotbalul e despre fani. 4 momente ale lui 2016

A fost un an plin de evenimente memorabile în care suporterii au demonstrat că sunt principalii actori din acest sport. Mi se pare incredibil cum rezultatul unui meci poate să se piardă în urma unui cântec şi cum mii de oameni pot transforma un jucător mediocru într-o super vedetă.

Pentru englezi, Germania reprezintă probabil cea mai bună destinaţie pentru fotbal şi bere. Comparativ cu preţurile din insulă, ambele variabile sunt mult mai accesibile în inima Europei. Prin martie când noi ne băteam cu Lituania, s-a jucat la Berlin un amical între Germania şi Anglia. Scorul nu prea a contat, dar cântecul ce a rămas în urma acestui meci a devenit un adevărat imn pe continent.

Nu mai e un secret faptul că sunt topit după galerii care cântă non-stop, show-uri pirotehnice şi alte nebunii pe care fanii le fac în tribune. Am avut ocazia să văd multe astfel de spectacole, dar l-am ratat pe cel mai impresionant din 2016. La începutul lui mai, pe Arena Natională din Varşovia, şi-au dat întâlnire cele mai mari peluze din Polonia. A ieşit un clip de 25 de minute ce merită urmărit cap-coadă.

Dacă întrebi un spectator neutru pe cine cunoaşte dintre Eder şi Will Grigg, 90% o să îţi spună că nu a auzit de primul, chiar dacă acesta a marcat golul ce a decis câştigătoarea Euro. De partea cealaltă, irlandezul nu a jucat niciun minut în Franţa, dar a devenit probabil cea mai emblematică figură a competiţiei.

Un alt moment memorabil al anului s-a petrecut în luna august chiar la Bucureşti. Încă nu ştiu cum să cataloghez coregrafia de la meciul dintre FCSB şi Manchester City, dar în orice caz, a fost o manevră genială ce o să rămână în istorie.

Acestea mi se par 4 dintre cele mai bune momente ale lui 2016. Cu siguranţă au mai fost şi aş vrea să aud şi părerea voastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *