Scurt ghid pentru Salina de la Wieliczka şi Auschwitz-Birkenau

Cracovia este un oraş foarte frumos încărcat de istorie şi plin de locuri ce merită atenţia turiştilor, însă dacă ajungeţi în prima capitală din istoria Poloniei, este aproape obligatoriu să vizitaţi şi celelalte două mari obiective ce se află în proximitatea ei.

Salina de la Wieliczka

Aflată cam la jumătate de oră de mers cu maşina faţă de centrul Cracoviei, uriaşa mină de sare se găseşte în micuţul oraş al cărui nume îl poartă. În vremurile de glorie a reprezentat principalul producător de sare din întreaga ţară, însă în prezent mai produce doar la o scară foarte mică pentru consumul local. Zona a devenit una extrem de turistică şi probabil şi-a pierdut mult din farmecul pe care îl avea în trecut.

Turul propriu zis nu are nimic în comun cu cel al salinelor din România. Iniţial mă aşteptam să văd camere imense transformate în mini oraşe, dar ghidul ne-a plimbat prin diferite tuneluri ce purtau povestea minerilor ce au muncit aici cu mult timp în urmă. Pentru cei pasionaţi de astfel de lucruri este ceva extrem de interesant, dar pentru mine nu a fost tocmai entuziasmant. Mai multe detalii despre cum ajungeţi, care sunt costurile şi când e bine să mergeţi găsiţi pe site-ul:  www.wieliczka-saltmine.com.

Auschwitz-Birkenau

Când eram mai mic îmi plăcea foarte mult istoria şi încercam să descopăr cât mai multe lucruri despre ce s-a întâmplat în trecut. Aşa am ajuns la un concurs despre holocaust şi a trebuit să învăţ despre toate ororile petrecute în timpul regimului nazist. Auschwitz-ul se află undeva la puţin mai mult de o oră cu maşina faţă de Cracovia şi este un obiectiv de neratat.

Atmosfera de acolo este una extrem de apăsătoare. Nu puţine au fost momentele în care spusele ghidului se transpuneau în imagini absolut terifiante în mintea mea. Chiar şi aşa, adevărurile pe care le afli acolo sunt unele ce merită să fie ştiute. Vizitarea muzeului memorial este gratuită, însă pentru un tur ghidat este nevoie de rezervare: www.auschwitz.org

One thought on “Scurt ghid pentru Salina de la Wieliczka şi Auschwitz-Birkenau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *