Din punct de vedere fotbalistic, în momentul de faţă, pentru orice iubitor al fenomenului, Polonia reprezintă huligani, pirotehnie şi Robert Lewandowski. Sunt total de acord cu aceste aspecte, mai ales ca primele două lucruri îmi plac cel mai mult, iar pentru polonezi, Lewa e deja un semi-zeu considerat peste Boniek sau Lato.
În 2016, Legia a atins borna centenarului şi ce mod mai bun de a sărbători acest lucru decât realizarea eventului şi o calificare în grupele Champions League după 20 de ani. Am început să urmăresc activitatea clubului undeva în luna septembrie şi am rămas plăcut impresionat din multe puncte de vedere. După ce am văzut şi două meciuri pe stadion, mi-am dat seama că o astfel de echipă trebuie să reprezinte etalonul de organizare al oricărui club de fotbal.
Ultraşii sunt lucrul ce a făcut Legia faimoasă în toată lumea. Zecile de coregrafii şi show-uri pirotehnice pe care le organizează în fiecare sezon se viralizează cu o viteză fenomenală. În unele cazuri, acţiunile acestora sunt dăunătoare pentru club şi duc la repercursiuni grave aşa cum a fost disputarea meciului contra celor de la Real fără spectatori, dar cum orice pădure are uscături, nimeni nu acuză pe nimeni, iar ambele părţi merg mai departe. Este incredibil de greu să gestionezi o asemenea masă de suporteri, dar modul în care aceştia susţin echipa, reprezintă prima garanţie a succesului pe care Legia îl obţine de ceva ani.
Fiind în 2017, comunicarea online a devenit un stâlp de bază în interacţiunea dintre fani şi un club de fotbal. Echipele din Premier League sau Bundesliga reprezintă adevărate încântări pe conturile de social media, iar majoritatea din celelalte ligi încearcă să le copieze reţeta. La acest capitol, Legia se poate bate lejer de la egal la egal cu Dortmund sau Tottenham. Pe lângă lucrurile basic, aceştia fac şi chestii mult mai complexe precum aftermovie-ul de la meciul cu Wisla. Este impresionant câtă muncă au depus pentru o partidă obişnuită din etapa 25. Oare o să vedem aşa ceva la noi măcar pentru o finală de cupă?
Poate printre cele mai importante lucruri făcute de acest club este angajarea unui jucător profesionist de FIFA care reprezintă echipa în modul virtual. Ok, nu este ceva incredibil de greu, dar faptul că îţi permiţi să aloci un buget pentru aşa ceva, demonstrează deschiderea pe care o ai şi unde vrei să ajungi. Printre echipele europene cu astfel de jucători se numără West Ham, Manchester City sau Schalke, cluburi cu pedigree şi foarte mulţi bani. Legia încearcă astfel să aducă tinerii din faţa consolei pe stadionul unde se întâmplă realitatea.
Sunt convins că în următorii ani, Legia Varşovia nu o să mai reprezinte doar un club de fotbal din Polonia ai cărui fani fac prăpăd prin Europa. Legia are toate atuurile pentru a deveni un club important: o strategie sănătoasă, o arenă încăpătoare, un fan base uriaş şi o pasiune pe care o poţi simţi doar pe stadion. Este un club modern, condus însă de un spirit romantic ce în viitor va face diferenţa.