Așa cum am spus în articolul despre idoli, foarte mulți oameni au început să urmărească anumite sporturi sau cluburi datorită sportivilor. Chiar dacă carierele lor sunt trecătoare, aceștia păstrează totuși o legătură cu trecutul, rămânând relevanți pentru anumite categorii de vârstă și după retragere.
Citeste și: Poți face asta #8 – Idolii – Exemplele pentru comunitate!
Suntem deja obișnuiți cu prezența foștilor fotbaliști în studiourile TV, la emisiuni de analiză. Este un lucru ce se întâmplă în orice țară din Europa, iar expertiză pe care o oferă aceste persoane este una foarte bine văzută. Totuși, mai multe cluburi europene au observat și alte beneficii pe care foștii lor jucători le pot aduce în ceea ce privește relația cu comunitatea.
Un prim exemplu este cel al lui Bayern Munchen care are o echipă de ambasadori formată în acest moment din Lothar Matthaus, Bixente Lizarazu, Giovane Elber și Claudio Pizarro. Aceștia au rolul de a promova valorile clubului în diferite activități comerciale, precum lansarea noului echipament, sau în relația cu suporterii. De asemenea, un alt bun exemplu este cel al Borussiei Dortmund, club ce l-a trimis pe legendarul portar Roman Weinderfeller la București să urmărească un meci împreună cu fan clubul din România.
Tot Dortmund a fost una dintre primele echipe ce și-a introdus în strategia de conținut online un fost jucător, pe Patrick Owomoyela. Acesta participă activ la interviurile de pe propriile canale, chiar și din poziția de realizator, sau este inclus și în alte activități comerciale. Un exemplu similar este cel al lui Carlton Cole, fostul atacant englez având propria emisiune pe rețelele sociale ale celor de la West Ham United, acolo unde are invitați foști colegi sau actuali jucători ai clubului.
În România, foarte puține cluburi au avut demersuri în această zonă. Un exemplu de menționat este cel al FC Rapid, însă foștii fotbaliști apar doar ca invitați în emisiunile de pe canalul TV al giuleștenilor.
Într-adevăr, pentru a avea un fost sportiv în poziția de conducător al unui show este nevoie de multă pregătire și muncă, respectiv dorință și o carismă deja existentă. Modelele există, iar unul dintre ele poartă numele de Ionuț Rada. Într-un mod complet atipic pentru fotbaliștii retrași, acesta nu a ales un job de birou sau de antrenor, ci a simțit trendul online și încearcă să își dezvolte propriul brand, The Rada Way, pe platforme digitale precum, Facebook, LinkedIn sau Youtube, unde face o treabă foarte bună.
De asemenea, exemple există și în baschet. Virgil Stănescu a moderat recent o emisiune online numită LockerRoom Talks unde i-a avut ca invitați pe Tudor Costescu, Vlad Munteanu și Adi Vasile, iar Vlad Moldoveanu, pivotul celor de la CSO Voluntari, înregistrează în mod regulat un podcast denumit Deep 3.
Citeste și: Poți face asta #7 – Conținutul – Cum trebuie să arate prezența ta online
Foștii sportivi ai unui club pot reprezenta un liant excelent între generații, oferind atât doza de nostalgie pentru vârstele mai înaintate, cât și imboldul istoriei pentru cei tineri. Exemplele precum Cole și Owomoyela demonstrează că statutul de legendă nu este unul obligatoriu, iar faptul că spui ceva, nu doar pozezi la evenimente, aduce un plus extrem de important pentru club.