Poți face asta #11 – Responsabilitatea socială

Rolurile unui club sportiv sunt multiple și în general au o strânsă legătură cu comunitatea ce se crează în jurul lor. Fie că vorbim de o echipă de amatori, acolo unde există un spirit de familie, sau de un club de primă ligă ce inspiră performanță, oamenii implicați sunt direct influențați de acțiunile din interior.

Responsabilitatea socială a devenit în ultimii ani un punct de interes pentru foarte multe cluburi și federații din România. Fie că vorbim de fotbal, handbal sau baschet există suficiente exemple lăudabile și demne de urmat.

Partida din decembrie 2020 dintre ASU Politehnica Timișoara și FC Rapid a adus față în față două echipe cu galerii înfrățite, motiv pentru care, cele două cluburi au celebrat acest meci într-un mod special. Ambele au purtat tricouri unicat, având inscripționat pe piept Salvați Copiii. Ulterior echipamentele de joc au fost licitate, iar banii strânși au fost donați către Salvați Copiii Timișoara. Tot poliștii au jucat în urmă cu câteva sezoane pe braț cu un ONG ce lupta împotriva defrișărilor ilegale.

ℹ Derby-ul de duminică este de-a dreptul special, iar împreună cu prietenii noștri de la FC Rapid 1923 am decis să…

Publicată de Politehnica Timișoara pe Joi, 3 decembrie 2020

Citeste și: Poți face asta #6 – Tricourile Speciale – Devino creativ cu echipamentul!

În 2016 am avut plăcerea de a participa la o acțiune organizată de Federația Română de Handbal împreună cu Henkel pentru a promova proiectul #mingiinscoli. Un procent din încasările produselor vândute în vara acelui an aveau să meargă către cumpărarea mingilor de handbal ce urmau să fie distribuite în școlile din țară. Am scris aici despre experiență.

Un exemplu bun vine și din baschet, acolo unde în sezonul 2016/2017, Steaua Baschet a colectat la meciurile de acasă cărți pe care ulterior le-a distribuit în biblioteci ale școlilor, centrelor de plasament pentru copii sau în spitale. Un articol despre campania respectivă poate fi citit aici.

În acest moment, foarte multe cluburi sportive din România au pe echipamente nume de primării sau de consilii locale. Nu este nimic rău în acest lucru, însă cu certitudine spațiul respectiv și expunerea ce rezultă pot avea o întrebuințare mult mai benefică. Hertha Berlin a jucat în prima parte a sezonului 20/21 fără un sponsor principal pe tricouri, în schimb a susținut 3 cazuri: Hertha Kneipe, un program menit să ajute 10 baruri populare printre fanii berlinezi să treacă mai ușor peste greutățile cauzate de pandemie; Fur Pauline, o campanie menită să crească atenția față de importanța donării de celule stem în lupta cu leucemia; AHA, un slogan ce atrăgea atenția asupra păstrării distanței, igienei și purtării măștii.

Este un lucru extraordinar să reprezinți o comunitate, iar când ai oportunitatea să întroci lucruri benefice către ea, este cu atât mai bine. Cluburile, împreună cu sportivii lor, au o influență foarte mare de care ar trebui să profite mai mult, totuși, lucrurile în România merg de mult timp într-o direcție foarte bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *