Poți face asta #2 – Identitatea

Cât timp un club nu reprezintă în mod clar pe cineva, succesul pe termen lung este imposibil. Din acest motiv, identitatea este una dintre valorile principale ce există în sport.

Identitatea trebuie să spună totul despre tine, trebuie să îi facă pe oameni să rezoneze cu viziunea ta, să se simtă reprezentați și să îi determine să te urmeze și să își însușească ideile pe care vrei să le promovezi.

În general, reprezentarea orașului este cea mai ușoară decizie atunci când vorbim de stabilirea identității. Există totuși destul de multe cazuri în care această poziție este deja ocupată, sau mai multe cluburi se luptă pentru ea. Urmează reprezentarea cartierului, iar un prieten a făcut ceva foarte frumos la FC Metaloglobus cu hashtag-ul “#EchipaPantelimonului”. Din păcate, din lipsă de interes și/sau investiții, acest lucru nu este dezvoltat.

După “poziționarea geografică”, un club trebuie să se adapteze valorilor pe care comunitatea le dorește. Nu o să marjez niciodată pentru ideile politice, mai ales cele radicale, însă există multe alte exemple ce trec peste acest factor și câștigă pe termen lung, chiar și în vremurile noastre.

Citeste și: Poți face asta #1 – Strategia – Cum construiești un club sportiv

Unul dintre răspunsuri este Union Berlin. O echipă pe care am vizitat-o și la care m-am simțit extraordinar. Ei au fost alternativa pentru fotbalul comunist al lui Dynamo Berlin, respectiv pentru clubul popular din vest de după 89, Hertha Berlin. Simplu și la obiect, identitatea lor este dată de către fani.

Union și-a reprezentat cu mândrie cartierul, Köpenick, chiar dacă performanțele nu au fost mereu cele mai bune. Modul în care au reușit să includă comunitatea în activități, până și în construcția stadionului, sunt lucruri pe care doar adevăratele valori le pot aduce. Nu o să fie niciodată prima echipă a Berlinului, însă poziția lor este bine definită în mintea pasionaților de fotbal.

Un alt bun exemplu trăit pe viu este Dulwich Hamlet. O echipă de Non-League (liga a 6-a) din Londra care totuși aduna meci de meci mii de oameni alături de ea. Am scris aici pe larg despre meciul la care i-am vizitat, iar identitatea lor este bine cunoscută în toată Anglia, dar și în alte țări europene.

În opinia mea, identitatea este definită de valorile și direcția pe care un club își dorește să meargă, însă ele pot apărea în unele cazuri și independent de voința factorului decizional. Posibilele exemple sunt reprezentarea orașului sau a cartierului, creșterea de tineri jucători, reprezentarea unui curent social sau chiar asocierea cu elemente bine cunoscute publicului larg (FC Santa Claus). Identitatea se construiește pe termen lung și este însoțită de valori de la care este ideal să nu te abați.

Pentru mine, identitatea trebuie să răspundă la minim 3 întrebări principale: Pe cine vreau să reprezint? De ce? Cum? Iar de aici, totul începe să se construiască!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *