Poți face asta #3 – Stadionul

Dacă ar fi să ne ghidăm după piramida lui Maslow, stadionul sau sala, și-ar putea găsi loc pe toate nivelurile, satisfăcând un număr foarte mare de nevoi ale oamenilor.

Am fost voluntar la o echipă de fotbal ce avea propriul stadion, însă am și lucrat pentru una ce nu beneficia de acest lucru esențial. Orice acțiune pe care voiam să o fac în al 2-lea scenariu se lovea de multe ori de lipsa unui spațiu care să fie amenajat conform necesitățile mele sau să fie disponibil în aproape orice moment.

Citeste și: Poți face asta #1 – Strategia – Cum construiești un club sportiv

Timpul petrecut de mine în Lodz a coincis cu deschiderea noului stadion al celor de la Widzew. Am putut vedea cu ochii mei cum termenul de “acasă” a umplut tribunele meci de meci în liga a 4-a pentru o echipă ce nu mai spera la promovare. Mai mult, a depășit recordul all-time de abonamente vândute în Polonia.

Am văzut și cum povestea Progresului Spartac s-a schimbat simțitor atunci când aceștia și-au stabilit baza în Intrarea Vrabiei. Chiar dacă la început a fost un stadion mic, cu doar o tribună și fără facilități, timpul a dus atât la evoluția lui cât și la evoluția clubului. Copiii din zonă au început să practice fotbalul la grupele de juniori și au venit cu părinții la meciurile echipei mari, oameni din tot Bucureștiul și-au făcut un obicei din a juca fotbal pe terenurile sintetice și astfel au citit în fiecare seară “Aici e Progresul” scris deasupra porții de la intrare. Clubul a crescut de la an la an, iar unul dintre factorii principali ce a ajutat a fost stadionul.

Am auzit și cum ultrașii lui Stuttgart îmi spuneau cu mândrie că Neckarstadion a fost acolo din totdeauna și că va rezista pe același loc pentru eternitate. Este una dintre mândriile lor.

Citeste și: Poți face asta #2 – Identitatea – Pe cine reprezintă clubul tău?

Stadionul este o necesitate pentru orice club care dorește să trăiască și să câștige pe termen lung. Chiar dacă pare aproape imposibil ca în vremurile imobiliarelor să mai apară și arene sportive, sunt convins că soluții se vor găsi mereu. Un club este definit de locul în care joacă, de acolo își trage baza de fani și istoria. Dar așa cum am povestit și mai sus, o mutare nu este mereu un lucru greșit, cât timp totul este făcut cu cap și respectă anumite norme și valori, nu ca în cazul celor de la West Ham.

Totuși, pentru ca un stadion să se alinieze cerințelor actuale, este necesar ca mai mulți factori să fie luați în seamă. Stadionul trebuie să fie ușor accesibil oamenilor, ideal cu mijloace de transport în comun, să dispună de un spațiu satisfăcător în jurul arenei pentru alte activități conexe și foarte important, să nu aibă pistă. Evident, dacă vorbim despre fotbal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *