În sportul actual, sursele principale de venit sunt destul de limitate, ele fiind reprezentate de finanțarea internă, fie ea publică sau privată, respectiv drepturile de televiziune, acolo unde este cazul.
Cel puțin în România, exceptând primul eșalon de fotbal, nu cred ca o altă competiție se poate baza pe eventuali bani veniți din transmisii TV.Pe locul 3, însă la o distanță considerabilă de cele două, găsim eventualele sponsorizări. Folosind exemplul cel mai ușor disponibil, în sezonul 20/21 de Liga 1, compania Getica 95 a declarat public că oferă 100.000 euro pentru a sta pe pieptul tricourilor celor de la FC Argeș. Mergând pe sumele din anii trecuți, ultimul loc din Liga 1 îți oferă o garanție de minim 1,4 milioane de euro, în timp ce finanțarea publică din cazul de față se află in intervalul celor două.
Chiar dacă nu reprezintă sursa principală de venituri, în țara noastră, sponsorizarea depășește totuși eventualele câștiguri dintr-o zi de meci sau din marchendising. Prin urmare, este un subiect ce trebuie tratat foarte serios.
Nu pot spune că de-a lungul timpului au existat sponsorizări nepotrivite. Până la urmă orice brand este liber să se asocieze cu orice club, iar orice club este liber să accepte sau să refuze un sponsor. Ideal este ca identitatea celor două să fie similară și eventual să reprezinte aceleași valori.
Citeste și: Poți face asta #2 – Identitatea – Pe cine reprezintă clubul tău?
Există destule colaborări ce au reușit să rămână în mintea pasionaților de sport și nu cred că greșesc undeva dacă mă opresc strict la fotbal. Inter si Pirelli, Wolverhampton și Goodyear, Newcastle United și Newcastle Brown Ale au creat împreună, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, amintiri de neuitat. Elementul local a fost mereu decisiv, iar faptul că sponsorul a reprezentat ceva pentru comunitate, a făcut totul mult mai natural.
Și în România sunt astfel de exemple, atât istorice cât și de actualitate, cel mai ușor de amintit fiind parteneriatul dintre FC Argeș și Dacia, clubul purtând pentru ceva timp numele producatorului de mașini. De asemenea, U Cluj și Untold au dat drumul unei colaborări în 2019.
În 2021, o sponsorizare nu mai este o simplă donare de bani. O relație de parteneriat trebuie să aducă plus valoare în ambele părți, iar cei implicați să fie conștienți de cum pot duce totul la următorul nivel.
Am avut plăcerea ca în 2017 să trăiesc o zi de meci pe fostul Griffin Park, stadionul celor de la Brentford, faimos pentru cele 4 baruri din fiecare colț al arenei. Aceștia au un parteneriat de lungă durată cu Fuller’s London Pride, berea tradițională a celebrului Griffin Pub. Chiar dacă Asahi a achiziționat acest producător în 2019, nu au schimbat focusul, iar povestea dintre Brentford și London Pride a putut continua. Nici nu era prea greu să înțelegi importanța acestui parteneriat pentru comunitatea din vestul Londrei.
Citeste și: Poți face asta #3 – Stadionul – De ce ai nevoie de propria casă?