Poți face asta #8 – Idolii

În general, pentru un club sportiv, jucătorii sunt exponențiali în crearea unei legături cu fanii. Fie că aceștia impresionează prin reușitele lor sau prin devotament și seriozitate, mereu va exista o cale de a intra in inimile suporterilor.

Dorința de a vedea la lucru anumiți sportivi atrage atenția spre competiții la care poate nu ne-am uita în alt context. Probabil toți am văzut o cursă a lui Usain Bolt sau a lui Michael Phelpes, am stat atenți măcar la un meci de baschet al USA-ului, i-am numărat golurile Cristinei Neagu și am urmărit-o pe Simona într-un mare șlem. Puterea rezultatelor și a performanței este una evidentă.

În decembrie 2019 am văzut un meci al celor de la Twente Enschede. În fața magazinului oficial se găsesc două statui ale unor jucători ce au făcut performanță relativ recent, după 2000, totul culminând cu primul titlu câștigat în istoria clubului în 2010. Sander Boschker este un portar ce a jucat peste 500 de meciuri pentru echipă, evoluând toată cariera minus un an în Enschede. Pentru Blaise Nkufo, Twente a fost al 10-lea club din carieră, dar a devenit cel mai bun marcator din istoria lor. Iată cum atât loialitatea cât și performanța au fost răsplătite.

Într-o eră în care “content is king” este mult mai ușor să popularizezi anumiți sportivi și să îi duci la următorul nivel. Un nivel ce îți va aduce atât awareness cât și vânzări. Dacă ne raportăm la NBA, foarte mulți fani ai baschetului urmăresc echipe pentru superstaruri, nu pentru franciză. Acest lucru se poate transpune către orice alt sport. De asemenea, elementul local și sportivii devotați vor aduce mereu comunitatea de care ai nevoie și pe care te poți baza pe termen lung.

Citeste și: Poți face asta #7 – Conținutul – Cum trebuie să arate prezența ta online.

Investiția în astfel de idoli nu trebuie să fie una condiționată de timp. Chiar dacă un sportiv părăsește echipa după un an datorită performanțelor sale, clubul trebuie să profite de acea perioadă. În NCAA există un ciclu maxim de 4 ani până la draft, cu toate acestea, universitățile își tratează sportivii ca pe adevărate superstaruri, vânzând tricouri cu numele lor sau punându-i pe billboard-uri pentru a promova meciurile colegiului.

Idolii sunt persoanele ce educă generațiile tinere prin exemplul lor, sunt cei ce vând bilete și merch adulților și evident au o poveste de spus. Un exemplu perfect este Vince Carter, cel care a pus baschetul pe harta Canadei. Vă invit să urmăriți documentarul ” The Carter Effect” disponibil pe Netflix sau online și veți afla cum un om poate schimba povestea unui întreg oraș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *