Un nou studiu despre academiile de fotbal. Unde ne aflăm și alte lucruri interesante

Urmărind pe LinkedIn câteva persoane din cadrul clubului Valencia, am reușit să dau peste un studiu despre livratorii principali de fotbaliști în top 31 campionate ale Europei. Raportul este realizat de către CIES, iar despre ei puteți afla mai multe apăsând aici.

Studiul se bazează pe analiza jucătorilor ce s-au dezvoltat la un club între 15 și 21 de ani, timp de minim 3 sezoane, pe nivelul la care aceștia au jucat în ultimul an, numărul de partide evoluate, precum și vârsta acestora. În funcție de preferințe, segmentarea topului se poate face în diferite moduri, însă se pleacă strict de la 52 de echipe.

Serbia domină topul cantitativ

Împărțind locul 1 cu Spania, 5 echipe pentru fiecare țară, Serbia însă se detașează atunci când vorbim de numărul efectiv al jucătorilor ce evolueză în top 31 campionate. 279, versus 208 proveniți de la Barcelona, Real Madrid, Valencia, Real Sociedad și Atletico Madrid, în timp ce de la vecini îi regăsim pe cei de la Partizan Belgrad, Crvena Zvezda, Vojvodina Novi Sad, Rad Belgrad și într-un mod incredibil OFK Belgrad.

Partizan Belgrad propune 85 de fotbaliști, cu 8 mai mulți decât Ajax Amsterdam, ocupanta locului secund, însă aceștia jucând la un nivel mai slab decât produsele lăncierilor. Lucru perfect normal dacă luăm în considerare nivelul efectiv al competițiilor naționale din Serbia și Olanda. Partizan își face loc și în top 10 scoruri și se regăsește pe locul 8.

TOP 10 ECHIPE (NUMARUL DE JUCATORI PRODUSI)

Benfica, cea mai performantă academie

Portughezii se află pe primul loc la scorul efectiv calculat între cele 4 criterii. Nu excelează în niciunul, dar reușesc să prindă locul 9 atât la numărul de meciuri jucate, cât și la nivelul la care fotbaliștii evoluează, fiind singurul nume ce nu este din top 5 campionate ale Europei, dar se găsește în top 10 la acest criteriu. Locul 12 la numărul de fotbaliști livrați și locul 15 la media de vârstă întregesc portretul unui club ce an de an propune fotbaliști interesanți.

TOP 10 SCORURI (TOP 31 CAMPIONATE)

Numele surpriză

FC Nordsjælland și FK Minsk oferă cele mai scăzute medii de vârstă 23.4, respectiv 23.5 ani. Următoarea clasată este Chelsea cu o 24.2. Cu un acționariat 99% britanic, danezii sunt clar o echipă orientată către afaceri, iar această clasare explică destul de multe.

Echipele din Rusia, Belarus și Ucraina, 3 din fiecare țară, profită de clasările campionatelor interne și de nevoile celorlalte echipe. Nivelul la care joacă fotbaliștii produși, fiind unul destul de slab.

HJK Helsinki*, campioana obișnuită a Finlandei, are al 2-lea cel mai slab scor, după MTK Budapesta*, și cel mai slab nivel, doar 0.5. Imediat vin și cei de la Levski Sofia.

Incredibila OFK Belgrad are un scor mic, oferă 31 de fotbaliști și o medie de vârstă de aproape 27 de ani. Ultimul sezon petrecut de OFK în prima divizie din Serbia a fost 2015/2016. Din 2017, atunci când i-am văzut pe viu într-un meci cu Sopot, aceștia evoluează în liga a 3-a, o ligă zonală pe Belgrad. Impresionant.

Top 5 campionate

Peste 60% din cele 50 de echipe selectate vin din Franța, Spania și Germania. Dacă francezii conduc la numărul de echipe, 13, ibericii propun cele mai ridicate scoruri, având 6 din cele 10 echipe chiar în top 10. Mainz și St-Ettiene vin cu cea mai mică medie de vârstă, în timp ce în top 50 își face loc și River Plate, aceștia oferind celor mai importante cmapionate europene 15 jucători formați de către ei.

TOP 10 SCORURI (TOP 5 CAMPIONATE)

Unde suntem?

Evident, nu în top. Conform site-ului uefa în sezonul 2019/2020 am ocupat locul 28, deci exista posibilitatea să fim luați în calcul și cu Liga 1, nu doar cu fotbaliștii de export. Pare destul de ciudat că Viitorul nu a reușit să propună în top 31 campionate măcar 30 de jucători. O explicație simplă este modul în care Hagi împrumută la multe echipe și pe perioade lungi jucători ce au doar 17-18 ani. Cu excepția lui Luis Munteanu, nu am avut niciun nou jucător apărut în ultima perioadă, iar oportunitatea de a juca în play-out sezonul trecut cu o echipă foarte tânără a fost ratată fără niciun motiv logic. Urmează să vedem dacă formarea echipei a 2-a în liga a 3-a va avea un efect pe termen scurt.

În urmă cu 3 luni, site-ul frf elogia aici prin câteva pie chart-uri evoluția academiilor din România și contura un top 69 bazat pe 7 criterii mai mult sau mai puțin logice. Topul este condus de Viitorul, FCSB și Dinamo, dar asta doar dacă îi comparăm cu echipele de la noi, într-un top ce contează cu adevărat, șansele ca vreuna să își găsească locul sunt destul de mici. Totuși, țin să salut prezența pe locul 9 a celor de la ASU Politehnica Timișoara o echipă ce începe să respire datorită jucătorilor produși în propria curte. De asemenea, Sport Team, o echipă privată și focusată doar pe creșterea tinerilor jucători se află în top 10.

TOP 10 SCORURI (ACADEMII DIN ROMANIA)

Ce e de făcut?

Cluburile trebuie să își asume mai mult dezvoltarea pe termen lung, să investească atât în bazele de pregătire cât și în educația antrenorilor pe care îi angajează. Ar trebui să fie responsabilitatea și obligația conducătorilor să ajute prin asemenea proiecte atât comunitatea locală ce are nevoie de evoluție prin exemple, cât și partea financiară a clubului prin posibile transferuri. De asemenea, ideal este să vedem cluburile mult mai pasionate de acest subiect și să analizeze în detaliu studii precum cel prezentat mai sus. Cifrele mint foarte rar, chiar și într-un sport atât de imprevizibil precum fotbalul.

Studiul din prima parte a articolului îl găsiți la acest link și veți putea descopri multe alte lucruri interesante.

*În sezonul 2019/2020 campionatul Ungariei s-a clasat pe locul 32 în Europa, iar cel al Finlandei pe locul 43 conform coeficientului uefa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *