Un derbi sau derby reprezintă o confruntare sportivă dintre două echipe din același oraș sau regiune, în special în fotbal(wikipedia). O definiție foarte clară ce ne duce cu gândul direct la subiectul ultimelor zile din presa sportivă: Academia Rapid-CSA Steaua. Pe lângă partida din această seară, mâine de la 15:30 se va juca pe Dan Păltinișanu din Timișoara, Poli-UTA sau derby-ul vestului așa cum este cunoscut în România.
Pasiunea și nebunia m-au dus până acum în multe țări unde am văzut partide pline de rivalitate și înverșunare. Este mereu o plăcere să îmi amintesc că am putut să fiu pe stadion sau chiar pe teren la Celtic-Rangers, Wisla-KS, LKS-Widzew sau Schalke-Borussia. Am experimentat ambele tipuri de derby și mi-am dat seama că fiecare are farmecul lui. Pe de-o parte este tensiunea orașului și modul în care acesta se împarte, iar de cealaltă parte este deschiderea comunității pentru a demonstra vizitatorilor că ai lor sunt mai buni.
Academia Rapid-CSA trebuie să fie ceva special, este un meci apărut acum 2 luni, un meci ce trebuie să demonstreze dacă giuleștenii mai au vreo șansă de renaștere. 12.000 de suflete ar trebui să strige Haide Rapidu, Haide Realu în timp ce Pancu și Daniel Niculae vor încerca să arăte că experiența lor poate să bată talentul și pregătirea steliștilor.
Am fost în Ghencea la ultima deplasare a rapidiștilor în 2014, iar pasiunea pe care am văzut-o acolo m-a impresionat. Urletul de luptă al lui Pancu, descătușarea suporterilor după golul lui Gecov, scandările lui Nico și Săpunaru de după meci m-au făcut să regret că n-am apucat un duel cu ambele galerii în rol de protagoniști.
Astăzi este șansa lor. Cu oameni de la Blickfang Ultra, Copa90 sau Unterwegs-in-Sachen-Fussball pe teren, sunt convins că dacă partida din tribune o să fie una bună, cea din poze o să fie una splendidă.
Cât am fost plecat am văzut un singur meci din România pe stream. Și l-am văzut de două ori. Tur-retur. Și am regretat foarte mult că nu am ajuns și eu pe Dan Păltinișanu, pentru că Poli-UTA reprezintă aversitatea celor ce își susțin echipa indiferent de locul unde ea se găsește, fie că e Șiria, Motorul, Știința sau marele oval.
Regret și îmi cer scuze față de prietenii de acolo că nu pot merge pentru acest duel chiar dacă l-am așteptat toată vara și era în planul meu inițial de excursii. O disputa cu un iz vestic adevărat ce nu ține cont de scor ci doar de pasiunea celor din tribună. Sezonul trecut a fost un adevărat spectacol ultras pe care îl puteți citi într-un articol excelent pe Revista Ultra.
În concluzie, acest weekend ar trebui să demonstreze că fotbalul din România nu este doar o gaură neagră și tristă, dominată de echipe fără suporteri și fără istorie. Tribunele încă se mai pot umple, iar pentru cei ce nu au prins bilete sau distanța este o problemă, Academia-CSA se vede azi de la 19:15 pe TelekomSport, iar Poli-Uta mâine de la 15:30 pe DigiSport.
sursa foto: Academia Rapid Asociația Steliștilor 1947 Pe orice stadion