Widzew Lodz. Cum a reuşit o echipă de liga a 4-a să vândă peste 15.000 de abonamente

Pe 2 octombrie, în a 3-a zi de stat în Lodz, m-am hotărât să merg la un meci al celor de la Widzew. Având stadionul în construcţie, aceştia jucau pe micuţul SMS care avea o capacitate undeva la 2-3000 de locuri. Cu ajutorul unui cuplu simpatic de polonezi am reuşit să iau un bilet şi am avut parte de unul dintre cele mai dezamăgitoare meciuri la care am participat vreodată.

Timpul a trecut, iar Widzew şi-a deschis noul stadion. Campania de atragere a fanilor a fost masivă şi au reuşit să vândă peste 15.000 de abonamente(record în Polonia!!!) pentru returul sezonului. Ca să ne facem înţeleşi, echipa asta a promovat sezonul trecut din liga a 5-a, iar la începutul anului nu prea avea nicio şansă de a merge mai sus prea curând.

După cum am mai spus, aici e de la complicat la uneori imposibil să faci rost de bilete ca străin, motiv pentru care nu am reuşit să ajung la meciul de deschidere al noii arene. Câteva săptămâni mai târziu, blogul mi-a fost aliat şi am pus mâna pe o acreditare la meciul cu Legia II Warszawa. Nu aveam aşteptări mari, chit că Legia este după LKS, cel mai mare rival al lui Widzew, totuşi e o partidă contra echipei a 2-a.

Am fost impresionat. Spun asta foarte sincer. Nu mă aşteptam să văd 16.800 de oameni la un meci de liga a 4-a într-o sâmbătă ploioasă înainte de Paşte. Ok, poate nu au fost chiar atâţia, dar numărul a sărit cu siguranţă de 14.000, prea bine pentru un asemenea nivel. Nu cred că are rost să vorbesc despre fotbal şi mai bine vă spun că au fost momente în care toţi cei din tribună cântau, absolut toţi, inclusiv eu.

Construcţia acestui stadion a început în urmă cu 2 ani, atunci când Widzew era în liga a 2-a şi a intrat în faliment. Nu au avut parte de cel mai bun timing, dar autorităţile locale nu puteau opri construcţia. Cu toate că echipa este într-o ligă minusculă, consider că noua arenă este mult prea mică pentru un asemenea club. Într-un oraş de 700.000, împărţit în 2 şi 1/3, ai nevoie de minim 30.000. Când o să joci cu Legia sau Lech în Ekstraklasa va trebui să le dai 1,500 de bilete din cele 18.000, plus zonele de securitate, totul se reduce undeva la 15.000, prea puţin pentru un oraş ca Lodz.

Cum a reuşit Widzew să vândă peste 15.000 de abonamente? Simplu. Şi-a educat fanii, i-a făcut să aştepte cu nerăbdare momentul şi s-a folosit atât de pasiunea acestora pentru fotbal cât şi de necesitatea de a avea o casă nouă. Pe 17 mai se joacă Widzew-LKS şi sunt şanse mari ca promovarea să fie pusă în joc. Sper să am norocul de a ajunge pe stadion şi la acest derby!

Galerie foto Widzew Lodz-Legia Warszawa II

One thought on “Widzew Lodz. Cum a reuşit o echipă de liga a 4-a să vândă peste 15.000 de abonamente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *