Cum să faci rost de bilete la orice meci de fotbal

Titlul chiar nu minte și da, este posibil să îți iei un bilet(sau mai multe) la orice meci din lumea asta, fie ca vorbim de Boca-River, Real-Barca, finala Champions League sau o finală de Campionat Mondial. Trăim într-o societate în care banul dictează și dacă esti dispus să plătești cât trebuie poti ajunge unde îți dorești.

Există 3 mari moduri în care îți poți asigura un bilet

Viagogo*

Viagogo.com este cel mai mare vânzător de bilete pentru evenimente, acolo poți găsi oferte la orice fel de meci, însă și prețurile sunt pe măsură. De exemplu, eu am plătit 36 de euro pentru Schalke-Dortmund, iar pe site, locurile din același sector se vindeau și cu peste 100 cu 2 săptămâni înaintea partidei. Nu recomand nimănui să se folosească de serviciile lor, dar în ultimă instanță reprezintă o soluție de avarie.

UPDATE: Anumite echipe din Germania sau Olanda urmaresc activitatea de vanzare pe viagogo si blocheaza biletele respective.

*Personal, nu am nicio legatură cu acest site și nu recomand nimanui să îl folosească.

Direct de la echipă

Cu siguranță, cel mai fair preț îl plătești atunci când cumperi direct de la echipa de fotbal. Fie că vorbim de site-ul oficial sau casele de bilete, când alegi această metodă știi clar despre ce este vorba, îți poți alege locul și toată tranzacția este mult mai simplă.

Prin intermediari

Intermediarii sunt oamenii de care mă folosesc și eu uneori, sunt cei care stau în orașul unde mă duc și îmi oferă sfaturi și ajutor pentru procurarea unui bilet. Cel mai ușor îi găsesc pe grupul de facebook European Football Weekends, dar atenție, pentru a beneficia de suportul lor trebuie să te recomazi ca un membru activ al comunității. Cel mai simplu este să încerci să îi ajuți și tu la rândul tău pe cei care vin în România sau merg în locuri pe care deja le-ai vizitat.

Înainte de a achiziționa un bilet, vă rog să țineți cont de faptul că, în general, peluza este destinată suporterilor gazdă. Chiar dacă biletele sunt mai ieftine, există riscul de a nu fi bine primit în acea zonă, iar experiența pe care vreți să o trăiți să nu fie chiar cea plănuită.

Pentru că fiecare țară are anumite reguli interne și se abate de la tiparul clasic, am decis să iau pe rând locurile unde am fost și să ofer cele mai simple alternative, plus câteva tips and tricks. Lista se va updata odată cu călătoriile mele.

România

În România, meciurile ce ajung să fie sold-out sunt la fel de rare precum calificările naționalei. Cu excepția câtorva partide europene și a celor ale tricolorilor, nu trebuie să vă faceți griji că nu prindeți bilete în ziua meciului, dar e bine de știut că uneori se pot forma și cozi, mai ales dacă vorbim de Dinamo sau Petrolul.

Cehia

Cu excepția câtorva derby-uri ce includ Slavia, Sparta, Viktoria Plzen și Bohemians Praga, nu o să aveți probleme în a vă procura bilete. Fotbalul este popular în această țară, dar calitatea lui e destul de îndoielnică, motiv pentru care nu o să întâlniți zeci de mii de oameni. Cea mai simplă variantă este direct de la club, poate pentru derby-ul Pragăi să fie nevoie de un intermediar.

Anglia

Când vine vorba de Albion, treburile se complică. Prima regulă este clară, nu poți cumpăra bilete pentru Premier League în ziua sau săptămâna meciului. Ca orice regulă, ea poate să fie uneori încălcată. Există unele echipe ce nu reușesc să vândă întregul sector pentru deplasări. Asta se poate întâmpla atunci când distanțele dintre două orașe sunt foarte mari, este mid-week game sau echipa vizitatoare traversează o formă deplorabilă. Biletele se cumpără de pe site-ul echipei oaspete și în acest caz mai există un avantaj, prețul este mai mic față de sectoarele gazdelor.

În Anglia este cel mai ușor de găsit intermediari pe grupurile de facebook, iar în general aceștia sunt oameni de treabă care te vor ajuta. Majoritatea echipelor din PL, precum și câteva din Championship, au obiceiul de a vinde tichete doar membrilor sau celor ce au buying history. Evident, dacă nu vrei să apelezi la Viagogo, ai nevoie de cineva care să se ocupe de tine.

Bulgaria

Vecinii ne sunt extrem de similari. Din cauza faptului că infrastructura nu prea îi ajută, oamenii nu se inghesuie la stadion. Doar la meciurile dintre CSKA și Levski poți vedea asistențe ce depășesc 15-20.000, însă pe arene ce uneori sar de 30. Cel mai simplu, te duci cu câteva ore înaintea partidei la casa de bilete cu ceva leva și ți-ai asigurat locul.

Italia

În afară de Juve Stadium la unele meciuri(pentru că este mic), nu cred că vreo arenă din Italia este sold-out. Dacă verifici site-ul echipei cu câteva săptămâni/zile înaintea meciului, îți poți comanda biletul direct la hotel. Prețurile în Italia sunt extrem de ridicate și un sfat este să nu cumpărați de la bișnițari. Riscați o țeapă de câteva zeci bune de euro. La intrarea în stadion, trebuie prezentat un act de identitate alături de bilet, chiar dacă acesta nu este nominal.

Germania

Așa cum am mai zis și în trecut, Germania pentru mine reprezintă țara perfectă pentru fotbal. Prețurile pentru bilete sunt decente, experiența meciului e una la nivel înalt, iar o dată cu achiziționarea biletului, vine și un alt avantaj care te scutește de cheltuieli. Pentru echipe ca Bayern, Schalke sau Dortmund este aproape imposibil să găsești pe site, așa că intermediarii rămân singura soluție. Desigur, se poate încerca și manevra cu sectorul oaspeților, formații precum Hoffenheim, Wolfsburg sau rb leipzig foarte rar reușesc să îl umple.

Pentru cei care aleg să cumpere de la club, recomand cu căldură varianta de print at home. Germania are avantajul de a oferi gratuit suporterilor transportul în comun în oraș și împrejurimi pe durata unei zi de meci, dacă ești în posesia biletului (excepție fac Bayern Munchen și Union Berlin). O ultimă variantă destul de riscantă de a cumpăra bilete este cea în fața arenei. Aici nu o să întâlniți bișnițari, ci oameni care chiar au rămas cu bilete în plus, iar de multe ori le vând sub prețul pieței. Am văzut asta atât la St.Pauli cât și la Schalke.

Polonia

După un an de stat aici am realizat că totul este oarecum la întâmplare, biletele sunt nominale și există controale la intrarea pe stadion. Pentru a cumpăra un bilet de la club pe internet trebuie să ai karta kibica, adică un fan card, deci varianta aceasta pică din start. Pentru a cumpăra de la case, trebuie să te prezinți cu un act de identitate în original, iar dacă ai noroc mai prinzi un loc. O singură dată am ales să merg prin intermediari și am tremurat puțin pentru că biletul meu avea nume polonez, însă am scăpat fără control. Ideal este să mergi la stadion cu o zi înainte, dar se poate întâmpla să nu găsești nici atunci.

Scoția

Situația în Scoția e similară cu cea din Cehia. Nu am văzut meciuri de Premier League aici, dar din ce am înțeles, Celtic și Rangers acasă în meciuri tari sunt imposibil de atins. Pentru cele două, singura soluție este prin intermediari, în timp ce pentru restul ligii, site-ul și casa de bilete rămân deschise oricui.

Serbia

În Serbia prețurile sunt destul de mici, iar biletele pentru meciurile importante pot fi cumpărate cu câteva săptămâni înainte de pe site-ul oficial. Dacă a mers la Zvezda-Partizan, va funcționa la orice alt eveniment. Pentru echipele slab cotate se pot cumpăra bilete direct de la case.

Republica Moldova

Exceptând meciurile naționalei cu adversari foarte puternici, interesul pentru fotbal este unul scăzut și nu veți avea probleme în a procura înainte partidei.

Georgia

Fotbalul nu este prea popular în Georgia, motiv pentru care lumea nu se înghesuie la stadion. Chiar și așa, acestea sunt destul de mari și poți găsi fără probleme înaintea partidei.

Grecia

Am urmărit în prima ligă două meciuri relativ slabe la AEK și Atromitos. Biletele au costat 10 euro și nici măcar nu am stat la coadă pentru ele. Pentru derby-uri situația se poate schimba, iar din ce am înțeles, Olympiakos solicită un fan card ce costă 10 euro pentru a cumpăra bilete la orice partidă a lor.

Slovenia

Exceptând derby-ul dintre Maribor și Olimpija Ljubljana asistențele sunt scăzute. Pentru a fi sigur, este ușor să îți faci un cont online și să cumperi print-at-home unde ai și o reducere față de prețul din ziua meciului.

Austria

Și aici, varianta online este cea mai bună și rapidă. De menționat că în Austria, prețurile biletelor sunt destul de mari, uneori mai ridicate decât cele din Germania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *