Baschetul este sportul perfect pentru documentar și ficțiune

Toți avem nevoie de eroi și de motivație. O poveste spusă așa cum trebuie și atunci când trebuie cu siguranță îți schimbă gândirea pe termen scurt și uneori pe termen lung. Influența cea mai mare cred că vine de la sportivi, aceștia au ceva de spus, iar acel ceva este dublat de performanța de pe teren.

Dintre toate sporturile, baschetul mi se pare cel mai ușor de ecranizat. În primul rând vorbim de componența redusă a echipei și a lotului. Este mult mai simplu să filmezi un grup de 12 jucători decât 25 cât sunt la fotbal. În acest fel poți prezenta mult mai multe detalii de la diferiți protagoniști.

Fiind un grup restrâns, modul de aderare este unul extrem de selectiv. În general într-un sezon de NBA apar +/- 70 de noi jucători din toată lumea. Raportat la numărul total de practicanți de pe glob, procentul este de 0 virgulă mulți de 0 și un 1 pe undeva. De aici apar poveștile cu adevărat interesante.

Avem cazul lui Pascal Siakam, care juca 2 meciuri oficiale pe an în Camerun atunci când avea 15 ani. PJ Tucker care după un start ratat în liga nord americană prin 2006/2007 a fost nevoit să joace o bună perioadă de timp în Europa, ulterior devenind unul dintre jucătorii exponențiali în titlul cucerit de Millwakee Bucks în 2021, marcând fix 0 puncte în 36 de minute contra celor de la Phoenix Suns, dar fiind decisiv prin jocul său defensiv. Chiar și LaMello Ball merită menționat, fiind cel mai tânăr baschetbalist american ce a semnat un contract profesionist, la doar 17 ani în Lituania, acum un superstar cu acte în regulă în NBA.

Câteva documentare despre baschet care mi-au plăcut foarte mult:

Malice at the Palace (Netflix)

Un documentar foarte bine făcut despre una dintre cele mai celebre bătăi din istoria NBA. Sau cum o echipă de titlu poate pierde orice șansă într-o seară blestemată.

The Carter Effect (Netflix)

Modul în care un american a redefinit baschetul într-o țară în care hockey-ul este religie. Iar acest lucru se vede cel mai bine în acest moment unde copiii ce îl urmăreau pe Vince Carter au ajuns staruri la echipele lor. Djamal Murry, RJ Barret, Shai Gligeous-Alexander sunt doar câteva nume.

Last Chance U (Netflix)

Acea echipă de colegiu cu jucători fără perspective, care puși împreună reprezintă ultima șansă pentru fiecare.

Se mai pot menționa aici arhicunoscutul The Last Dance (Netflix), Linsanity (YouTube), Basketball or Nothing (Netflix) sau chiar documentarul lui Tony Parker (Netflix), puțin atipic fiind vorba despre un jucător european.

Câteva filme de ficțiune despre baschet care mi-au plăcut foarte mult:

Coach Carter (Netflix)

Un clasic cu Samuel L. Jackson. What is your deepest fearsir? Fuckin’ suicides.

Amateur (Netflix)

Pare puțin povestea lui LaMelo Ball. Filmul nu mai are același impact de când cu NIL, însă spune lucruri adevărate ce se întâmplau înainte de iulie 2021.

Hustle (Netflix)

Noua perlă a lui Adam Sandler. După ce a făcut echipă cu Kevin Garnett în Uncut Gemms, a venit momentul să stea lângă o întreagă colecție de superstaruri din NBA. Este incredibil să vezi cum un baschetbalist precum Juancho Hernangomez poate filma un întreg lung metraj fără să își ia hate că nu este profesionist, din contră să fie apreciat.

Împreună cu copiii puteți urmări cele două Space Jam (Netflix și HBO), iar pentru relaxare Uncut Gems (Netflix).

Evident, avem și o combinație de ficțiune cu documentar, recent apărută pe HBO Max. Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty spune povestea echipei lui Magic Johnson într-un mod amuzant, pe alocuri real și pervers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *