Când noul este gândit prost. Adevăratul matchday experience la Sepsi Arena

Este bine când apar proiecte interesante în online-ul din România. Așa cum știe toată lumea, sunt unul dintre cei mai mari promoteri ai mersului pe stadion în țara noastră. Practic intensiv acest “sport” de 7 ani, iar din acest motiv consider că părerile mele sunt îndreptățite și de cele mai multe ori obiective.

GSP a lansat recent o serie de articole legate de matchday experience în Liga 1. Inițial nu am fost prea curios să citesc review-urile, însă când s-a ajuns la stadionul Nicolae Dobrin am parcurs textul și mi-am dat seama din start că este făcut din poziția unui jurnalist care stă la masa presei, cu date incomplete, aproape 0 research și cu poze din trecut ce nu mai au treabă cu realitatea. Idee este copiată la o scală mult mai îmbârligată după o serie de clipuri apărute anul trecut pe COPA90, în care un băiat a vizitat toate cele 92 de stadioane profesioniste din primele 4 ligi engleze.

Pentru sezonul 2022/2023 am ca obiectiv să completez Liga 1, adică să văd toate stadioanele pe care echipele joacă în mod obișnuit. Îmi mai lipseau stadioanele din Sf. Gheorghe, Arad, Cluj (CFR) și Botoșani + Hermannstadt (Mediaș în acest moment). Pe primul urma să îl rezolv cel mai repede, în etapa a 2-a.

Accesibilitate: Aflat la marginea orașului Sfântu Gheorghe, la ieșirea spre Miercurea Ciuc, noul stadion al lui Sepsi e foarte accesibil, mai ales că urbea este mică. Cu mașina nu faci mai mult de 5-10 minute, iar pe jos, din oricare parte a urbei, nu durează mai mult de 20-25 de minute să ajungi la Sepsi Arena. Nota 10

Locurile de parcare: Arena deține mai mult de 500 de locuri de parcare. De asemenea, în apropiere mai este un centru sportiv, o sală de sport, care are încă mai bine de 100 de locuri de parcare. Fiind un stadion mic, de doar 8.400 de locuri, dar și pentru că se află la ieșirea din oraș, locurile de parcare nu sunt o problemă. Nota 10

Asta apare în acest articol GSP legat de experiența de meci pe Sepsi Arena.

Vlad Nedelea, cel care a redactat articolul, a fost probabil la un meci între Sepsi OSK și Chindia Târgoviște sau Academica Clinceni jucat miercuri la ora 5. Nu știu dacă a observat, dar noul stadion al lui Sepsi este situat la ieșirea din oraș, în porumb, și este precedat de un centru comercial extrem de mare, motiv pentru care se crează cozi având în vedere trecerile de pietoni și doar o bandă disponibilă pe sens plus un giratoriu la intrarea în parcarea stadionului.

El oferă nota 10 pentru accesibilitate unui stadion comparabil cu cele din Gliwice sau Paderborn, cele mai oribile stadioane din Europa conform hopperilor internaționali, aflate și ele în porumb. Dacă la Sepsi design-ul și împrejurimile salvează puțin imaginea, modul în care ajungi la stadion cu transportul în comun nu există. Am încercat să caut o soluție atât pe google maps cât și pe google, iar singura informație a fost reprezentată de niște autobuze speciale puse la dispoziție la meciul de deschidere din toamna lui 2021. Țin să îl anunț pe Vlad că în Europa de vest, oamenii merg la stadion cu transportul în comun. Nota 0

Da, sunt multe locuri de parcare 600, 700, 1000, pot să fie și 8400, să vină omul și mașina, dar există o bandă pe sens și un giratoriu pe drumul principal. Știți ce înseamnă o parcare plină și 0 accesibilitate? Cam asta s-a întâmplat la meciul dintre Sepsi și FC Argeș. În primul rând nu există o delimitare între parcarea pentru gazde și cea pentru oaspeți, așa cum este de exemplu la arena lui Hagi din Ovidiu, tot în porumb și ea. Din acest motiv la meciul menționat, eu ca fan oaspete a trebuit să așteapt o oră și 30 de minute până am fost lăsat să părăsesc sectorul.

În tot acest timp, localnicii au stat în coadă pentru a ieși din parcare. Eu nu am avut de ales, dar ei nu știu de ce boală suferă. Conform lui Vlad, sunt 20-25 de minute de mers pe jos din oraș până la stadion, conform lui google maps 40. Acum serios, un club care conform GSP își permite să plătească 9k euro pe lună unui fotbalist nu poate pune la dispoziția fanilor autobuze de două ori pe lună? Sau nu poate face campanii pentru mersul cu bicicleta? Soluții sunt, dar mai bine să ne batem joc. Nota 0

Nu știu cum dau frf/lpf licențele

Recent Progresul Spartac nu a primit omologarea stadionului din Intrarea Vrabiei pentru că nu au suficiente locuri de parcare. Totuși sunt 3 tramvaie ce te lasă la 3 minute de stadion. În trecut, s-a putut juca fotbal în liga a 2-a la Șiria, Recea, Miroslava sau Sânmartin, locații aflate în pustietate, fără acces cu transportul în comun. Aparent pentru federațiile din România este ok să participi la meciuri cât timp ai mașină personală, dacă nu, bagă un bilet la Superbet sau Casa Pariurilor și stai acasă. Că și așa ne încurcă oamenii de pe stadioane, aglomerăm singura bandă de pe sens.

În concluzie i-aș recomanda lui Vlad să prezinte lucrurile ceva mai exact și eventual să mai joace și afară, dacă în Germania sau Cehia vinzi sandwich-uri în țiplă, chipsuri și popcorn primești o palmă peste față, nu nota 10. Eu nu am văzut pâinea cu untură, că aș fi încercat-o.

UPDATE

Un prieten de pe facebook mi-a semnalat că la acest meci clubul a pus la dispoziția spectatorilor curse speciale până la stadion, cu plecări la orele 11:00 și 11:15. Am trimis un mesaj pe pagina de facebook a clubului și voi încerca să aflu câte autobuze/microbuze/autocare au fost disponibile pentru potențialii 8000 de spectatori.

9 thoughts on “Când noul este gândit prost. Adevăratul matchday experience la Sepsi Arena

  1. Otineanule, cred că te-ai uitat la alt meci!!
    Confuzi stadioanele..și lanurile de porumb!!
    Mai verifică, frate!

    1. Salut. Cred ca tu ai citit alt articol, ce am scris eu nu implica absolut deloc vazutul unui meci. Nu am mentionat ca ati avut penalty gratuit si gol din offside 🙂 Iar legat de porumb, daca stadionul nu e acolo, e in centrul orasului? Din ce am observat nu prea mai e nimic dupa ce treci de el, decat porumb 😀

      1. Salut, ai ceva dreptate legat de aglomeratia ce se produce cand mergi la stadion sau cand parasesti stadionul, dar se lucreaza si la asta. Sensul giratoriu nu demult a fost plasat si mai urmeaza. Lanul de grau va disparea si va fi un patinoar acoperit in loc peste max 2 ani, deci va fi un centru sportiv in area repectiva. Deci ai ceva dreptate, dar articolul a fost scris dupa un 4-0 categoric pentru OSK si asta se vede in obiectivitate. 0 la toate capitolele. Important este ca noi suntem supermultumiti de ce s-a realizat si ce urmeaza inca. In rest bafta voua sa ne depasiti si la capitolul stadioane si la nivel de echipa, poate asa progreseaza toata lumea. Respectul naste respect. Rautatea rautate. O zi buna.

  2. Există autobuz pînă la stadion – Linia 5 Cartier Simeria – Gară – Sepsi Arena. Eu am venit cu el la stadion. E 2 lei un bilet.
    Orarul e cam prost. Duminica are plecări la 10 , 13 , 16 , 19 şi dela stadion spre oraş la 11 , 14 , 17 , 19.

    1. Mi-ar plăcea să văd și câteva argumente din partea ta. Așa cum am oferit eu în articol. Mulțumesc!

  3. Nu știu ce nota ai dat stadionului din Pitesti, dar nu văd nici o diferența fata de ce ai scris despre Sepsi Arena. Tot in porumb, tot fără mijloace de transport tot drum care se blochează in fiecare zi de meci

    1. Salut, am criticat și critic în continuare situația în care se află stadionul din Pitești. Cu toate acestea, dacă vorbim de accesibilitate este mult mai simplă decât în exemplul de față. Există mijloace de transport în comun care te lasă la 10 minute de mers pe jos față de stadion. Sunt 20 de minute de mers pe jos din centrul orașului, există locuri de parcare și 3 benzi pe sens pe Strada Nicolae Dobrin și nu cred că vreodată a fost nevoie de o oră și jumatate ca cineva să părăsească zona, nici măcar atunci când echipa a promovat. Ești în porumb atunci când efectiv trebuie să mergi pe șosea/potecă pentru a ajunge la destinație, nu pe străzi cu trotuar. Problema la noi este când stai pe stadion, nu când ajungi sau pleci de la el.

  4. Mai avem la ce sa lucram, nu stiu de ce toata lumea sa jignit. Da, nota 0 e putin exagerat. Noi fanii pretuim si suntem recunoscatori pentru acest stadion, dar asta nu inseamna ca nu sar fii putut sa fie mai bun. Eu sunt de parere ca conducatorii au facut totul in puterile ei. Asta e primul stadion professional in judet si doar invatam din asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *