Cât trebuie să coste un bilet la un meci de fotbal în România?

Până acum, am plătit bilete la meciuri în peste 20 de țări, probabil cel mai mare preț a fost de 60 de euro la o finală de cupă a Italiei. Cu mici excepții, nu am regretat niciodată suma cheltuită pentru pasiunea mea, dar poate 5 euro la o partidă de mega amatori în Berlin sau 27 de lire în liga a 3-a din Anglia nu au reprezentat investiții extraordinare pe moment.

Citește și: Cum să faci rost de bilete la orice meci de fotbal

În România am plătit destul de rar prețuri exagerate, în general costul minim nu depășește 20 de lei, dacă vorbim despre echipele de club. În schimb, există situații speciale în care se ajunge la sume ridicole.

Curiosul caz FC Voluntari

Dacă pentru unele echipe (FC Argeș de exemplu) prețurile au o oarecare logică, sunt făcute în funcție de anvergura adversarilor dar rămân în limite decente, în județul Ilfov nu prea există așa ceva. În mod evident, FC Voluntari stabilește prețurile în funcție de câți suporteri are clubul pe care îl întâlnește pe teren propriu. În acest sezon au avât atât meciuri cu intrare liberă, cât și partide cu 100 de lei intrarea generală.

Acest gen de abordare este complet greșită din mai multe puncte de vedere. În primul rând este lipsa de respect față de proprii suporteri, care în mod evident sunt neglijați. Clișeul ca această echipă nu are fani e puțin departe de realitate, orașul are probabil peste 50.000 de locuitori în acest moment (43k la recensământul din 2011), foarte mulți copii la grupele de juniori, deci un potențial destul de ok, dacă ar dori să îl exploateze.

În al 2-lea rând, FC Voluntari nu practică aceste prețuri pentru a face bani. Simțul și experiența îmi spun că oamenii din comunitatea locală foarte probabil beneficiază de gratuitate la meciurile cu cost mare în baza unor invitații, practic beneficiul financiar este redus la jumătate, dacă nu mai mult. Ceea ce reprezintă o completă lipsă de logică.

În al 3-lea rând și cel mai evident, clubul FC Voluntari încearcă să profite de suporterii oaspeți ce se deplasaeaza la aceste meciuri. Conform protocolului din Liga 1, sectorul oaspete beneficiază de un procent între 5-10% din totalul capacității stadionului. Asta înseamnă maxim 460 de bilete. Având în vedere situația sanitară actuală, capacitatea maximă admisă nu a fost niciodată mai mare de 50%, iar în acest moment este de 30%. Asta înseamnă undeva la 4.600 de euro maxim câștigați din partea suporterilor oaspeți. O mică avere…

Da, există situația în care biletele sunt achiziționate și în sectorul gazdă, dar acest lucru se poate rezolva prin campanii de abonamente și atragerea oamenilor din comunitatea locală către echipa ta și meciurile ei. Totuși pare cam complicat, mai bine te faci de porc de 6-7 ori pe sezon.

Vecinii din Ilfov

Echipa ce nu a jucat în acest sezon niciun meci pe propriul stadion, s-a gândit să facă o schemă similară, iar prețul biletului pentru partida Academica Clinceni-Farul a fost setat la deja celebra sumă de 100 de lei. Din fericire, meciul s-a amânat și poate asta se va întâmpla și cu următoarele.

Exemplele din trecut

În 2011, multipla campioană CFR Cluj, a decis ca prețul minim al biletelor pentru un meci cu concitadina U să fie de 150 de lei. 4 ani mai târziu U a întors favorul, iar fanii CFR ar fi trebuit să plătească 200 de lei pentru a vedea un meci pe Cluj Arena.

Aproape defuncta Astra Giurgiu a practicat și ea astfel de prețuri în mai multe rânduri, 50 de lei la meciuri cu Dinamo sau 100 de lei la meciuri cu FCSB. În timp ce la partidele cu West Ham din Europa League, prețurile începeau de la 10 și 15 lei.

Cât trebuie să coste un bilet la un meci de fotbal din România?

După cum am văzut în străinătate, prețul în general se construiește pe baza mai multor factori proveniți din piramida lui Maslow.

Aș începe cu accesibilitatea stadionului. Cu cât acesta este mai apropiat de un punct central, iar la locație se poate ajunge ușor cu transportul în comun, prețul poate începe să crească. Astfel lumea cumpără timp și siguranță.

Un alt factor este reprezentat de facilitățile oferite. Ai suficiente porți de intrare și un acces rapid? Ai scaune curate la stadion? Ai locuri de unde lumea își poate cumpăra mâncare și băutură? Ai băi curate? Prețul poate crește, oamenii cumpără confortul de a avea totul rapid și gata pregătit.

Ultimul factor este reprezentat evident de calitatea spectacolului din teren. Este un lucru pentru care oamenii vor plăti fără probleme dacă restul nevoilor le sunt satisfăcute în prealabil.

Nu am spus niciodată că îmi doresc să mă întorc pe un stadion unde am ajuns greu, am murit de foame și mi-a luat 20 de minute să intru (noul stadion Steaua la meciurile naționalei poate să fie un exemplu), însă deja am revenit pe stadioane unde m-am simțit bine și sunt bucuros să o fac și în viitor.

Raportat la România, prețul minim al unui bilet ce îndeplinește toate cele 3 criterii ar trebui să fie de 30 de lei, câte 10 pentru fiecare. Mai departe intervin multe variabile care se pot discuta la nesfârșit.

Sunt tare curios să văd o luare de poziție din partea LPF legat de prețul practicat de anumite echipe, știu că este o piață liberă și nereglementată, însă etica ar trebui să primeze uneori.

sursa foto Voluntari

sursa foto Clinceni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *