Cum aș reorganiza primele 2 ligi din România

Parcă începe să se facă puțin curat în fotbalul nostru. Deja toată lumea vorbește despre cum liga a 2-a o să fie mult mai atractivă decât prima divizie în sezonul următor, însă fără câteva schimbări, acest lucru se va întâmpla și în 2019/2020 și nu este un lucru prea bun.

Dacă se păstrează actualul format, peste un an vom avea două promovate direct și una care să joace baraj, la fel ca și în acest sezon. Prea puțin pentru numele ce se vor bate în al 2-lea eșalon. Iată ideile mele:

2018/2019

 • În liga 1 se păstrează sistemul play-off și play-out din acest moment.
 • Din primul eșalon să retrogradeze direct două echipe, locurile 13 și 14.
 • Din liga a 2-a să promoveze direct primele 4 echipe, și să se ajungă la o Ligă 1 cu 16 echipe.
 • Locul 5 din liga a 2-a va da baraj cu locul 12 din liga 1.
 • Din liga a 3-a să promoveze direct locul 1 din cele 5 serii și cele mai bune 4 locuri 2, iar cel mai slab loc 2 să joace baraj cu locul 15 din liga a 2-a. Deci 9 echipe promovează direct.
 • Din liga a 2-a să retrogradeze direct ultimele 5, iar locul 15 să joace baraj cu cel mai slab loc 2 din liga a 3-a.

La începutul sezonului 2019/2020 am avea o primă ligă cu 16 echipe și o ligă a 2-a cu 24 de echipe!

2019/2020

 • Liga 1 adoptă sistemul de play-off din Polonia. După 30 de meciuri primele 8 intra în play-off, ultimele 8 în play-out. Punctele se înjumătățesc, urmând ca fiecare să joace cu fiecare o singură dată. Se ajunge la un total de 37 de meciuri
 • Liga a 2-a se împarte în 2 serii de câte 12 echipe în funcție de criteriul geografic. Fiecare joacă cu fiecare de 3 ori, deci vom avea 33 de meciuri pentru fiecare echipă.
 • Din liga 1 vor retrograda direct ultimele 3 echipe.
 • Din liga a 2-a vor promova direct câștigătoarele celor două serii.
 • Locul 1 din fiecare serie va juca o dublă tur-retur cu locul 2 din cealaltă serie. Câștigătoarele vor juca un meci pe teren neutru pentru a se decide a 3-a promovată.
 • Din liga a 3-a vor promova doar câștigătoarele de serie. 5 echipe.
 • Locurile 11 și 12 din fiecare serie retrogradează direct. Locurile 10 din fiecare serie dau un baraj tur-retur pentru a decide a 5-a retrogradată.

 

Un play-off și play-out cu doar 7 meciuri ar crește exponențial spectacolul . Orice pas greșit te poate costa locul de Europa și cel mai probabil nu am mai asista la meciuri de non combat sau meciuri în care anumite echipe își odihnesc titularii pentru partide de cupă de peste 2 săptămâni.

Cu două serii, costurile la liga a 2-a ar scădea destul de mult și probabil nu vor mai exista atâtea abandonuri.

33 de meciuri în liga a 2-a ar scădea numărul intermediarelor ce țin lumea departe de stadion sau se poate începe într-o perioadă cu vreme mai blândă, nu mijlocul verii sau al lunii februarie.

În liga a 3-a încă sunt foarte multe echipe de tradiție precum Progresul, Reșița, Oțelul, Alba Iulia și curând Vaslui, Brașov sau Bacău, echipe ce merită să se bată pe mai mult de un loc măcar într-un an.

Evident, sistemul are lacunele lui și probabil trebuie regândit și analizat mai în detaliu, însă raportat la situația actuală, mi se pare unul ce ar da rezultate pe termen scurt.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *