Titlul chiar nu minte și da, este posibil să îți iei un bilet (sau mai multe) la orice meci din lumea asta, fie ca vorbim de Boca-River, Real-Barca, finala Champions League sau o finală de Campionat Mondial. Trăim într-o societate în care banul dictează și dacă esti dispus să plătești cât trebuie poti ajunge unde îți dorești.
Există 3 mari moduri în care îți poți asigura un bilet
Viagogo*
Viagogo.com este cel mai mare vânzător de bilete pentru evenimente, acolo poți găsi oferte la orice fel de meci, însă și prețurile sunt pe măsură. Platforma este în principal un loc unde lumea își vinde biletele, iar comisionul lor este enorm. De exemplu, eu am plătit 36 de euro pentru Schalke-Dortmund, iar pe site, locurile din același sector se vindeau și cu peste 100 cu 2 săptămâni înaintea partidei. Nu recomand nimănui să se folosească de serviciile lor, dar în ultimă instanță reprezintă o soluție de avarie cu un risc asumat. Există multe review-uri ce spun ca biletele nu au mai ajuns la cei care le-au achiziționat, vânzătorul inițial și nu compania fiind responsabil de trimiterea lui către destinatar.
UPDATE: Anumite echipe din Germania sau Olanda urmaresc activitatea de vanzare pe viagogo si blocheaza biletele respective.
*Personal, nu am nicio legatură cu acest site și nu recomand nimanui să îl folosească.
Direct de la echipă
Cu siguranță, cel mai fair preț îl plătești atunci când cumperi direct de la echipa de fotbal. Fie că vorbim de site-ul oficial sau casele de bilete, când alegi această metodă știi clar despre ce este vorba, îți poți alege locul și toată tranzacția este mult mai simplă.
Prin intermediari
Intermediarii sunt oamenii de care mă folosesc și eu uneori, sunt cei care stau în orașul unde mă duc și îmi oferă sfaturi și ajutor pentru procurarea unui bilet. Cel mai ușor îi găsesc pe grupul de facebook European Football Weekends, dar atenție, pentru a beneficia de suportul lor trebuie să te recomazi ca un membru activ al comunității. Cel mai simplu este să încerci să îi ajuți și tu la rândul tău pe cei care vin în România sau merg în locuri pe care deja le-ai vizitat.
Înainte de a achiziționa un bilet, vă rog să țineți cont de faptul că, în general, peluza este destinată suporterilor gazdă. Chiar dacă biletele sunt mai ieftine, există riscul de a nu fi bine primit în acea zonă, iar experiența pe care vreți să o trăiți să nu fie chiar cea plănuită.
Pentru că fiecare țară are anumite reguli interne și se abate de la tiparul clasic, am decis să iau pe rând locurile unde am fost și să ofer cele mai simple alternative, plus câteva tips and tricks. Lista se va updata odată cu călătoriile mele.
Rețineți că multe dintre concluzii sunt bazate pe experiențele mele sau pe lucruri auzite, nu sunt adevăruri generale, iar regulile se pot schimba oricând. Documentarea în prealabil este foarte importantă.
România
În România, meciurile ce ajung să fie sold-out sunt la fel de rare precum calificările naționalei. Cu excepția câtorva partide europene și a celor ale tricolorilor, atat la seniori cât și u21, nu trebuie să vă faceți griji că nu prindeți bilete în ziua meciului, dar e bine de știut că uneori se pot forma și cozi.
Cehia
Cu excepția câtorva derby-uri ce includ Slavia, Sparta, Bnaik Ostrava, Viktoria Plzen și Bohemians Praga, nu o să aveți probleme în a vă procura bilete. Fotbalul este popular în această țară, dar calitatea lui e destul de îndoielnică, motiv pentru care nu o să întâlniți zeci de mii de oameni. Cea mai simplă variantă este direct de la club, însă apar și situații speciale. Pentru meciul dintre Sparta Praga și Banik Ostrava la care am vrut să particip în august 2019, vânzarea a fost interzisă către străini, iar pentru partida dintre Viktoria Plzen și Antwerp din Europa League nu s-au vândut bilete în ziua meciului. Deci documentarea în prealabil și un mail către club sunt de mare ajutor.
Anglia
Când vine vorba de Albion, treburile se complică. Prima regulă este clară, nu poți cumpăra bilete pentru Premier League în ziua sau săptămâna meciului. Ca orice regulă, ea poate să fie uneori încălcată. Există unele echipe ce nu reușesc să vândă întregul sector pentru deplasări. Asta se poate întâmpla atunci când distanțele dintre două orașe sunt foarte mari, este mid-week game sau echipa vizitatoare traversează o formă deplorabilă. Biletele se cumpără de pe site-ul echipei oaspete și în acest caz mai există un avantaj, prețul este mai mic față de sectoarele gazdelor.
În Anglia este cel mai ușor de găsit intermediari pe grupurile de facebook, iar în general aceștia sunt oameni de treabă care te vor ajuta. Majoritatea echipelor din PL, precum și câteva din Championship, au obiceiul de a vinde tichete doar membrilor sau celor ce au buying history. Evident, dacă nu vrei să apelezi la Viagogo, ai nevoie de cineva care să se ocupe de tine.
Bulgaria
Vecinii ne sunt extrem de similari. Din cauza faptului că infrastructura nu prea îi ajută, oamenii nu se inghesuie la stadion. Doar la meciurile dintre CSKA și Levski poți vedea asistențe ce depășesc 15-20.000, însă pe arene ce uneori sar de 30. Și aici pot exista cazuri în care vânzarea în ziua meciului să fie oprită, așa cum am pățit eu la derby-ul dintre CSKA și Levski. Pentru restul partidelor, cel mai simplu este să te duci cu câteva ore înainte la casa de bilete cu ceva leva și ți-ai asigurat locul.
Italia
În afară de iuve stadium la unele meciuri (pentru că este mic), nu cred că vreo arenă din Italia este sold-out la un meci normal. Derby-urile dintre Milan și Inter au fost singurele ce au umplut stadionul în ultimii ani. Dacă verifici site-ul echipei cu câteva săptămâni înaintea meciului, vei vedea de unde poți procura bilete. Multe echipe din Italia folosesc site-uri oficiale de resale precum vivaticket.it si ticketone.it. Prețurile sunt extrem de ridicate și un sfat este să nu cumpărați de la bișnițari. Riscați o țeapă de câteva zeci bune de euro. La intrarea în stadion, trebuie prezentat un act de identitate alături de bilet, chiar dacă acesta nu este nominal.
Germania
Așa cum am mai zis și în trecut, Germania pentru mine reprezintă țara perfectă pentru fotbal. Prețurile pentru bilete sunt decente, experiența meciului e una la nivel înalt, iar o dată cu achiziționarea biletului, vine și un alt avantaj care te scutește de cheltuieli. Pentru echipe ca Bayern, Schalke sau Dortmund este aproape imposibil să găsești pe site dacă vrei un meci tare, așa că intermediarii rămân singura soluție. Desigur, se poate încerca și manevra cu sectorul oaspeților, formații precum Hoffenheim, Wolfsburg sau rb leipzig foarte rar reușesc să îl umple.
Pentru cei care aleg să cumpere de la club, recomand cu căldură varianta de print at home. Germania are avantajul de a oferi gratuit suporterilor transportul în comun în oraș și împrejurimi pe durata unei zi de meci (4h inaintea partidei și până la 3 dimineața dupa meci), dacă ești în posesia biletului (excepție fac Bayern Munchen și Union Berlin). O ultimă variantă destul de riscantă de a cumpăra bilete este cea în fața arenei. Aici nu o să întâlniți bișnițari, ci oameni care chiar au rămas cu bilete în plus, iar de multe ori le vând sub prețul pieței. Am văzut asta atât la Schalke cât și la Borussia Dortmund.
Polonia
După un an de stat aici am realizat că totul este oarecum la întâmplare, biletele sunt nominale și există controale la intrarea pe stadion. Pentru a cumpăra un bilet de la club pe internet trebuie să ai karta kibica, adică un fan card ce solicită un CNP polonez, deci varianta aceasta pică din start. Pentru a cumpăra de la case, trebuie să te prezinți cu un act de identitate în original, iar dacă ai noroc mai prinzi un loc. O singură dată am ales să merg prin intermediari și am tremurat puțin pentru că biletul meu avea nume polonez, însă am scăpat fără control. Ideal este să mergi la stadion cu o zi înainte, dar se poate întâmpla să nu găsești nici atunci.
Scoția
Situația în Scoția e similară cu cea din Cehia. Nu am văzut meciuri de Premier League aici, dar din ce am înțeles, Celtic și Rangers acasă în meciuri tari sunt imposibil de atins. Pentru cele două, singura soluție este prin intermediari, în timp ce pentru restul ligii, site-ul și casa de bilete rămân deschise oricui.
Serbia
În Serbia prețurile sunt destul de mici, iar biletele pentru meciurile importante pot fi cumpărate cu câteva săptămâni înainte de pe site-ul oficial. Dacă a mers la Zvezda-Partizan, va funcționa la orice alt eveniment. Pentru echipele slab cotate se pot cumpăra bilete direct de la case.
Emiratele Arabe Unite
În general, meciurile din EAU sunt gratuite, iar stadioanele nu sunt niciodată pline. E posibil ca lumea să se uite ciudat la voi și să vă invite în sectorul oaspete dacă este un meci internațional, așa cum am pățit eu la amicalul dintre EAU și Irak.
Cipru
Experiența din Cipru s-a întâmplat în iarna lui 2018, iar de atunci s-au schimbat foarte multe lucruri. Dacă eu nu am avut probleme în a cumpăra bilete de la stadion, în ultimii ani au fost introduse carduri de fani exclusiv pentru localnici. Stadioanele au început să se golească, lumea protestează în mod constant, iar accesul la meciuri pentru străini este în acest moment aproape imposibil cu excepția unei acreditări de presă.
Republica Moldova
Exceptând meciurile naționalei cu adversari foarte puternici, interesul pentru fotbal este unul scăzut și nu veți avea probleme în a procura înainte partidei.
Georgia
Fotbalul nu este prea popular în Georgia, motiv pentru care lumea nu se înghesuie la stadion. Chiar și așa, acestea sunt destul de mari și poți găsi fără probleme înaintea partidei.
Grecia
Am urmărit în prima ligă două meciuri relativ slabe la AEK și Atromitos. Biletele au costat 10 euro și nici măcar nu am stat la coadă pentru ele. Pentru derby-uri situația se poate schimba, iar din ce am înțeles, Olympiakos solicită un fan card ce costă 10 euro pentru a cumpăra bilete la orice partidă a lor.
Slovenia
Exceptând derby-ul dintre Maribor și Olimpija Ljubljana asistențele sunt scăzute. Pentru a fi sigur, este ușor să îți faci un cont online și să cumperi print-at-home unde ai și o reducere față de prețul din ziua meciului.
Austria
Și aici, varianta online este cea mai bună și rapidă. De menționat că în Austria, prețurile biletelor sunt destul de mari, uneori mai ridicate decât cele din Germania.
San Marino
Singurul meci pe care l-am văzut în San Marino a fost partida u21 a României. Biletele au fost luate de pe net fiind un turneu final, dar mă îndoiesc că există meciuri sold-out în această țară cu excepția celor ale naționalei cu adversari de top.
Franța
În Franța am urmărit o singură aprtidă, la Strasbourg. A trebuit să aștept până la o săptămână înainte de meci ca să îmi cumpăr bilet pentru că vindeau doar pachete pentru următoarele două. Din ce am citit pe internet și celelalte echipe vând online și nu au restricții. Acordați atenție suspendărilor pe care anumite echipe le primesc din cauza excesului de zel al forțelor de ordine și al federației.
Olanda
Meciurile de top din Olanda sunt în general sold-out. Regulile sunt stricte, iar majoritatea echipelor vând bilete doar cu fan-card. Acest card este gratuit, însă îl poți achiziționa de la o singură echipă și funcționează doar pentru aceasta. În funcție de adversar poți cumpăra un bilet, două sau 4. Există și meciuri unde cardul nu este necesar, dar experiența de cumpărare online este foarte dificilă. În general aceste partide nu se joacă cu casa închisă, deci cumpăratul direct de la stadion este o variantă. Aveți grijă să aveți buletinul sau pașaportul la voi. PSV și Ajax oferă sistem premium de bilete pentru străini cu un pachet ce include bilet de meci, voucher la fan shop și voucher de mancare și băutură. Prețul este corect iar dacă ești dornic de suveniruri merită să îl achiziționezi. Vă recomand să contactați clubul pentru orice lămurire, în general răspund foarte repede și sunt de mare ajutor.
În Danemarca am văzut o partidă a României și una din ligile inferioare, deci experiența de cumpărare a biletelor pentru meciuri de interes local nu a existat.
One thought on “Cum să faci rost de bilete la orice meci de fotbal”