Cum stă treaba cu Gap Year

După 9 luni în care am fost oarecum în vacanță, a venit momentul să mă întorc la realitatea din România. Nu pot să mint și trebuie să vă spun că au existat momente în care ăsta a fost lucrul pe care mi-l doream cel mai mult. Oboseala fizică începuse să își spună cuvântul într-un mare fel, iar eu simțeam că o zi în plus, o petrecere în plus sau un shot în plus îmi vor pune capac.

Am ales să plec într-un moment perfect pentru studiile mele. Eram absolvent de facultate, urma să am niște materii legate de social media, PR, digital marketing, lucruri pe care deja le făcusem la job sau în timpul anilor. Am învățat lucruri noi, dar în mare parte datorită mix-ului de cultură.

Am ales să plec într-un moment nefavorabil pentru cariera mea. Eram absolvent de facultate, terminasem un internship la o agenție importantă, iar oportunitățile începuseră să apară din ce în ce mai des. Am stat pe bară cam 2 luni tot așteptând să plec așa că m-am putut bucura de vară poate pentru ultima dată.

Faptul că am ajuns într-o comunitate în formare m-a ajutat foarte mult să mă deschid oamenilor. Toți cei care sunt acolo au un scop comun, acela de a cunoaște cât mai mulți oameni interesanți. Aspectul acesta mi se pare un mare plus față de pauza despre care citim în majoritatea articolelor de pe net, acolo unde doar călătorești și întâlnești persoane cu care nu ajungi să dezvolți o legătură strânsă.

Poate eu nu sunt cel mai bun exemplu atunci când vine vorba de călătorit, am văzut cam 80% din Polonia, am ratat doar Gdansk și Zakopane, plus 3 excursii în străinătate la Londra, Koln și Glasgow. Dacă e să încep calculul din luna august, mai pot adăuga Hamburg, Timișoara și Cluj. Am avut însă prieteni care au fost și la Praga, Berlin, Stockholm, Budapesta, Viena etc. Pentru ei oportunitățile de călătorie oferite de Erasmus, au fost neprețuite. Cel puțin pentru mine cred că e mult mai ușor să te plimbi atunci când știi că ai un loc în care să te întorci, nu doar să mergi la întâmplare.

Un astfel de Gap Year îți oferă oportunități de dezvoltare personală, însă poate să afecteze și unele proiecte. De exemplu, eu am lăsat-o moale de tot cu blogul chiar dacă avem despre ce scrie. Modul de viață uneori haotic, oboseala sau celelalte lucruri pe care le aveam de făcut m-au dus în stadiul de a scrie 3 articole pe lună, lucru de care nu sunt deloc mândru.

Pentru a avea un Gap Year reușit trebuie să analizezi foarte bine momentul în care vrei să faci acest pas. De asemenea, bugetul trebuie să fie suficient de mare pentru a-ți putea susține toate planurile. E și păcat să pleci o perioadă de acasă și să nu poți face tot ce îți dorești. Și nu în ultimul rând, ideal este să nu ai o relație, am avut prieteni ce au venit în cuplu, iar viața lor era cu mult diferită de a noastră.

Există o mulțime de moduri în care poți trăi o astfel de experiență, dar cred că Erasmus poate să adune totul într-un sigur loc. Poate pentru ultima dată vă zic, if you have the chance, just go for it!

 

Was an amazing trip. Crazy city, you will be missed! #lodz #erasmus #theend #poland #igerslodz #polska #erasmusbible #otineanuinpolonia

O postare distribuită de Otineanu Andrei (@andreiotineanu) pe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *