De ce e util să faci un internship

Faptul că facultatea nu ne pregăteşte într-un mod practic pentru viitorul job este un adevăr ştiut de toată lumea. Din acest motiv, destul de mulţi absolvenţi nu reuşesc să se angajeze direct în domeniul în care şi-au făcut specializarea. De cele mai multe ori, aceştia nici nu prea ştiu ce presupune cu adevărat respectivul domeniu.

Dacă e să comparăm România cu alte ţări din vest precum Franţa sau Germania, acolo unde în cele mai multe cazuri, universitatea te obligă să faci un internship plătit în ultimul semestru din ciclu, putem spune că această cultură este aproape inexistentă pentru noi. Multe companii oferă stagii de practică, dar de cele mai multe ori sunt neplătite şi astfel opresc din entuziasmul tinerilor. Din acest motiv, este un lucru obişnuit ca internii să renunţe după o perioadă scurtă fără prea mari probleme, şi eu m-am aflat în acest caz.

Un prim lucru extrem de util atunci când eşti într-un internship, e faptul că începi să cunoşti cu adevărat mediul de lucru, iar asta fără să ai o presiune prea mare asupra ta. Când am fost în anul I de facultate, am făcut pentru o scurtă perioadă de timp practică la Sport.ro. Chit că nu am stat foarte mult, a fost suficient încât să îmi dau seama că presa mainstream nu este pentru mine, iar în acest mod mi-am scos din minte faptul că o să ajung jurnalist la vreo publicaţie.

Un alt avantaj este faptul că de multe ori lucrezi cu clienţii sau parteneri mult mai importanţi. E puţin probabil ca primul tău job să fie într-o companie foarte mare, aşa că oportunităţile pe care le vei avea în timpul unui internship, te vor ajuta ulterior. La agenţiile unde am fost eu am avut clienţi precum Adidas, Pepsi sau McDonald’s. Credeţi-mă pe cuvânt, e cu totul altă mâncare de peşte.

Dacă eşti într-un internship, mai ales unul neplătit, programul tău nu o să fie foarte strict, iar asta te va ajuta atunci când vine vorba de facultate. Poţi să fugi la prezentări sau teste oricând, încă poţi să călătoreşti fără să îţi faci griji că nu ajungi luni la muncă, iar dacă ai orice altă problemă ce nu suportă amânare, e foarte simplu să mergi şi să o rezolvi. În timpul ultimului meu internship am organizat Bucharest Ground Hop, mi-am scris licenţa, am dat toate examenele şi am şi călătorit de 2 ori. Nu a fost nicio problemă în asta, ba chiar am avut parte de susţinere.

Una peste alta, un internship te pregăteşte cu adevărat pentru ceea ce o să urmeze şi îţi arată daca acel job sau acel domeniu este potrivit pentru tine. Cred că momentul cel mai potrivit să aplici pentru aşa ceva este în anul II pentru că deja ştii cum merge treaba la facultate, iar vara poate să vină cu un job.

sursă foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *