Experienţa Erasmus. Lodz este un oraş ce vrea să se dezvolte prin educaţie

Una din marile mele plăceri este să vorbesc cu oamenii locului oriunde mă duc. Aceştia pot să îmi ofere o imagine mult mai clară a oraşului şi a gândirii ce îi defineşte în general pe locuitori. Majoritatea polonezilor pe care i-am întâlnit m-au întrebat ce caut în Lodz, pentru că e un oraş industrial, rece şi gri.

În mare parte au dreptate, iar acest lucru a fost observat de toată lumea. Soluţia găsită de ei pentru a revitaliza suflarea oraşului mi se pare una excelentă, iar gândirea pe termen lung demonstrează cât de multe au învăţat polonezii din trecut.

Nu e foarte uşor să atragi studenţi într-un oraş ca acesta, să fim serioşi, când zici Polonia zici Varşovia, Cracovia, Wroclaw sau Gdansk, niciodată Lodz. Primul pas pe care l-au făcut a fost să modernizeze toate clădirile facultăţilor. Îmi e mai mare dragul să merg şi să găsesc curăţenie, locuri de chill, design frumos şi câte şi mai câte. Obişnuit cu sălile din ASE, am fost extrem de surprins prima dată când am văzut cum arată aici şi practic am primit un imbold pozitiv din start.

Pasul doi a fost aducerea unor profesori de top. Nu ştiu dacă doar noi, studenţii Erasmus, beneficiem de ei, dar persoanele ce ne predau sunt şcolite în adevăratul sens al cuvântului. Din cele 4 profesoare pe care le-am întâlnit până acum, două ne-au spus că au studiat în străinătate în Anglia, respectiv USA. Pentru mine pare destul de complicat să te pregăteşti acolo, ca mai apoi să predai în Lodz. Cel mai probabil efortul financial al universităţii este unul considerabil şi de apreciat!

Nu în ultimul rând, numărul foarte mare de studenţi străini, peste 700 numai în primul semestru, influenţează într-un mod pozitiv cam tot ce se întâmplă în jurul facultăţii. Elevii polonezi îşi perfecţionează skill-urile de comunicare şi limba engleză, de asemenea, şi profesorii evolueză din acest punct de vedere. Uneori mai există şi şansa ca o parte dintre cei sosiţi din străinătate să rămână pentru job-uri aici şi astfel aduc plus valoare comunităţii. Am întâlnit oameni din Armenia sau Kazakhstan ce au făcut asta şi erau extrem de mulţumiţi de cum o duc acum.

Una peste alta, Lodz-ul are facultăţi din toate domeniile, de la medicină şi arte, până la politehnică şi management. Din research-ul pe care l-am făcut, acestea urcă an de an în topul realizat în ţară şi devin uşor uşor unele dintre cele mai dorite. Mi se pare un mod extrem de inteligent de a revitaliza un oraş şi a-i oferi după atâta timp o nouă identitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *