Experienţa Erasmus. This is Łódź

Au trecut ceva mai mult de 4 luni de când sunt aici şi pot spune că oraşul ăsta mi-a oferit toate lucrurile pe care le aşteptam. Ba chiar m-a surprins şi cu câteva bonusuri ce m-au trecut prin toate stările posibile. Uneori nu a fost prea plăcut, dar o experienţă adevărată are nevoie şi de aşa ceva.

Lodz nu este un oraş turistic. Dacă ajungi aici şi stai 3 zile o să te plictiseşti de moarte. Cu toate acestea, lucrurile se schimbă radical atunci când eşti student Erasmus. În primul rând datorită oamenilor pe care îi întâlneşti şi am scris aici povestea grupului meu de prieteni. Cam toţi cei care vin aici reuşesc să formeze aşa ceva, deci premisele sunt îmbucurătoare.

În ceea ce priveşte facultatea, materiile sunt destul de uşoare mai ales pentru cei care sunt la master. Majoritatea se bazează pe discuţii deschise, iar dacă stăpâneşti limba engleză şi eşti activ în timpul orelor, o să cucereşti profesorii imediat. Eu unul nu am avut niciun examen ci numai prezentări şi am terminat cu 5 pe linie, adică nota maximă. Un curs ţine cam 20-30 de ore în medie şi nu dureză mai mult de 6 săptămâni. Am scris aici mai pe larg despre cum oraşul încearcă să se dezvolte prin intermediul educaţiei.

Există o mulţime de alternative şi pentru petrecerea timpului liber. În Lodz se găseşte cel mai mare mall din Polonia, Manufaktura, iar acesta dispune de toate facilităţile, laser tag, cinema, bowling etc. LKS şi Widzew sunt cele două echipe de fotbal de aici şi chiar dacă ambele evolueză în liga a 4-a, stadioanele sunt noi şi moderne, perfecte pentru un simplu privitor. Există şi o sală polivalentă foarte frumoasă unde evolueză Budowlani, liderul la zi al campionatului de volei feminin. Oraşul nu duce lipsă nici de concerte, Ariana Grande fiind doar unul din numele ce o să viziteze Atlas Arena.

Partea cea mai bună vine atunci când vorbim despre petreceri şi viaţa de noapte. Erasmusul aici este mai mult sau mai puţin o pauză de la viaţa pe care o aveai înainte. Te afli într-un loc complet nou cu oameni noi şi din fericire ai şi foarte mult timp pe care e bine să îl petreci şi prin cluburi deoarece nu se ştie dacă o să mai ai şansa asta. Sunt o mulţime de locuri în care poţi merge să te distrezi, iar preţurile sunt decente. Berea pleacă de la 7 lei şi nu depăşeşte 10 pe nicăieri, deci e puţin probabil să rămâi falit după o noapte lungă.

Un alt avantaj existent este poziţia oraşului. Pentru că se află în centrul Poloniei faci 2 ore până la Varşovia, 2 ore şi jumătate până la Cracovia, 3 până la Wroclaw sau Poznan. De asemenea, până la Berlin sau Praga sunt 7 ore cu autocarul şi nu costă mai mult de 120 de lei. Avioanele de la Varşovia zboară peste tot, iar începând cu 30 iunie Wizz o să bage cursă low-cost până la Bucureşti. Călătoriile o să devină cu siguranţă una dintre activităţile principale ale celor ce aleg să studieze în Lodz.

În ultimele luni am scris o mulţime de articole despre experienţa mea. Am filmat timp de o săptămână şi vloguri zilnice, iar toate acestea le găsiţi pe tag-ul Polonia. Poate că Lodz nu este cel mai atractiv oraş, dar după câteva luni aici o să vă fie foarte greu să mai plecaţi.

PS: Costurile nu sunt deloc ridicate pentru a locui aici. Am scris pe larg în acest articol!

Căutaţi şi hashtag-ul #otineanuinpolonia pe facebook şi instagram!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *