Free Walking Tour, modul aproape perfect de a vizita un oraș

Nu știu cum e la voi, dar eu am pățit de multe ori să ajung într-un oraș și să nu știu un alt punct de interes înafară de lucrurile super faimoase. Sunt convins că am pierdut lucruri interesante pe care le voi bifa la următoarele vizite. Asta dacă vor mai avea loc, sorry Birmingham.

Free Waliking Tour este un serviciu de ghizi prezent în cele mai importante orașe dintr-o țară. Prima experiență am avut-o în Wroclaw și au urmat altele în Cracovia sau Munchen.

Cum funcționează

Tururile încep în general într-un punct central al orașului sau al unei anumite zone. În Cracovia am vizitat cartierul evreiesc, iar întâlnirea a avut loc la o moschee cunoscută de toată lumea. Ghizii sunt freelanceri certificați și în general se străduiesc să facă o treabă cât mai bună. Durata este de 2-3 ore și depinde de complexitatea obiectivului turistic sau a orașului.

Cum afli despre ele

Un simplu search pe google îți poate răspunde la toate întrebările. Îți oferă informații despre ore, traseu, lucrurile ce o să fie vizitate dar și review-uri. În marile orașe există mai multe companii ce întreprind astfel de servicii, deci poți alege un tur ce ți se potrivește.

Cât costă

Evident, chiar dacă se numesc free, viața ne-a învățat că nimic nu este gratis. Ghizii nu sunt plătiți de către companiile pentru care lucrează ci câștigă bani doar din bacșiș. La turul din Munchen, ghidul ne-a spus că în general prețul este de 10-20 de euro. Sunt persoane ce nu fac asta, deci este politicos să te interesezi înainte și să îți setezi anumite sume în funcție de cât ești de satisfăcut și de posibilitățile tale financiare.

Tips and tricks

  • Dacă ai posibiltatea de a alege, încearcă să apelezi la un astfel de tur în prima parte a zilei. Ghizii o să fie odihniți și cu mai mult chef de povestit.
  • Cu cât grupul este mai mic, cu atât informația o să fie transmisă mai bine. Ghidul simte că trebuie să impresioneze pentru a primi un bacșiș care să merite efortul.
  • Anunță dacă vrei să părăsești turul, sunt cazuri în care lumea se va uita după tine, mai ales dacă numărul celor prezenți nu este foarte mare.

Au fost orașe precum Belgrad sau Poznan pe care nu le-am înțeles doar din google maps și mers aiurea, iar un astfel de tur m-ar fi ajutat foarte mult. Cu siguranță, dacă timpul liber îmi va permite, în fiecare excursie voi folosi acest mod de a vizita.

sursă foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *