Între 2 generații cu Peter Crouch

Mă consider o persoană norocoasă pentru că am apucat să joc fotbal în spatele blocului până la 13-14 ani, dar în același timp puteam da mass-uri pe Yahoo Messenger atunci când ajungeam acasă. Subiectiv vorbind, cred că schimbările petrecute începând cu anul 2000 sunt imense și poate imposibil de realizat.

Evident, aceste lucruri se pot observa și în fotbal, iar când ele sunt povestite de un erou al jocului, par mult mai interesante. Am fost fascinat de cartea lui Jamie Vardy, “From Nowhere”, modul în care cariera lui a evoluat, momentele în care juca pentru echipe de amatori, zilele de pe banca de rezerve în Championship, golurile, titlul, naționala. Și totul continuă.

Sunt un fan al fotbalului underground, iar din acest motiv, eroii pe care îmi place să îi urmăresc vin din aceeași zonă. Poate Peter Crouch nu este chiar definiția acestui cuvânt, dar așa cum David Guetta este underground pentru fanii Katty Perry, și Crouchy este underground pentru fanii Cristiano Ronaldo. Sau Drogba. Sau Klopp.

Așa cum o spune și el, a fost împrumutat, vândut, cumpărat, a retrogradat, a promovat. Nu a câștigat totul, însă a jucat aproape totul. Campionat, Champions League până în finală, Cupa Uefa și Europa League, Campionatul Mondial al Cluburilor, finală de FA Cup, League Cup, Cupa Mondială și chiar și în celebra Intertoto. Cumva a sărit Campionatul European, dar asta pentru că Anglia nu s-a calificat în 2008. Ce poți afla de la un fotbalist ce a avut o carieră yo-yo timp de 19 ani? O grămadă de lucruri amuzante și interesante.

Cartea “How to become a footballer” a fost publicată în 2018 și prezintă întâmplări trăite sau auzite de Peter Crouch în lunga sa carieră. Îmi place foarte mult faptul că nu are un fir narativ, ci este împărțită în capitole ce descriu anumite situații și lucruri din viața scurtă a unui fotbalist.

Printre cele mai interesante inside-uri pe care le puteți descoperi sunt rutina de zi cu zi, modul în care o echipă trebuie să stea așezată în autocar, descrierea exactă a stilului extravagant abordat de anumiți fotbaliști sau ce trebuie să ai și să nu ai ca să ajungi fundaș.

Cartea nu este scrisă din perspectiva unui fotbalist contemporan. Crouch pare o persoană simplă. Cel mai probabil și este una. De cele mai multe ori blamează stilul de viață superficial adoptat de jucători. Scoate în evidență greșelile ce ar trebui evitate însă e conștient că toți sunt doar niște copii, mai mari sau mai mici.

Dacă dați un search pe Cărturești veți găsi cartea disponibilă pentru numai 50 de lei. Înainte să vă gândiți dacă merită, țineți minte că eroul nostru a împărțit vestiarul cu Didi Hamann sau Robert Prosinečki, Steven Gerrard și Ladley King, Robert Huth, Benoit Assou-Ekotto și chiar Jermaine Pennant. Decizia cred ca a fost luată. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *