Istoria din liceu nu ne-a învățat aproape nimic

Încă din clasa a 4-a mi-a plăcut extrem de mult această materie. Fiind un copil găseam foarte interesante poveștile cu dacii, migratorii și alte lupte date de-a lungul timpului, dar când am terminat generala am preferat examenul la geografie, era mult mai friendly.

În liceu am fost la o clasă de mate-info și nu am avut posibilitatea de a face mai mult de o oră pe săptămână, deci lucrurile pe care puteam să le învățăm nu erau foarte numeroase. Chiar și așa am apucat să scriu zeci de rînduri în caiet despre Imperiul Roman, regimul fanariot și criza orientală. Dar la ce bun?

Ok, aproape toți elevii care termină un liceu decent au habar măcar puțin despre lucrurile enumerate mai sus, însă acum, ajuns la 21 de ani nu le văd rostul. Țin minte că pe ultimele 5-6 pagini ale manualului de istorie erau trecute și câteva date despre comunism respectiv perioada contemporană, dar nu ajungeam niciodată să vorbim despre așa ceva.

Din punctul meu de vedere, chiar dacă sunt lucruri cam hardcore și greu de suportat, era extrem de important să aflăm despre ele. Eu am citit despre mineriade pe wikipedia și am văzut filmulețele virale de pe internet, dar simt că nu am aflat mai nimic. Preferam ca profesorul ce îmi vorbea despre Ștefan cel Mare să îmi zică ceva despre cum Iliescu a chemat minerii în 90, fiindca această acțiune mi-a infulențat viața mult mai mult decât bătălia de la Podul Înalt.

Așa cum am mai spus-o, din toate materiile făcute în liceu doar engleza m-a ajutat în adevăratul sens al cuvântului. Probabil mult mai multe aveau puterea de a o face, dar fie nu m-au învățat ce trebuia, fie au fost predate într-un mod nepotrivit. Schimbăm și noi puțin programa?

sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *