Nu am ratat nimic în Berlin. Experiență completă în capitala Germaniei

Orașele din Germania ascund în general povești fascinante, de la modul în care s-au dezvoltat și au rezistat războaielor, până la modul în care au reușit să se reinventeze cu trecerea anilor. Berlinul este un exemplu de libertate și o destinație turistică ce trebuie să se regăsească pe bucketlist-ul oricărui călător.

La începutul lui februarie am ajuns pentru a 3-a oară în capitala Germaniei, dar pentru prima dată mă puteam bucura de acest loc în adevăratul sens al cuvântului. Aveam să urmăresc fotbal, să văd obiective turistice, să mănânc în cele mai faimoase locuri și să petrec în celebrele cluburi. Așa cum am spus și în titlu, nu am ratat nimic, dar să le luăm pe rând.

Am urmărit un meci de Bundesliga între Hertha Berlin și TSG Hoffenheim. Experiența a fost una foarte faină și am scris pe larg despre ea în articolul de aici. Dacă ajungeți pe acolo, iar alb-albaștrii nu sunt acasă, Union Berlin sau Dynamo Berlin sunt cele mai bune alternative, chiar dacă esticii joacă doar în liga a 4-a.

În urmă cu un an și jumătate, la a 2-a mea vizită, am petrecut în oraș doar 12 ore. A fost timp suficient încât să văd celebra poartă Brandenburg, Checkpoint Charlie sau impozantul Bundestag. De această dată, ghidul personal m-a dus și la Berliner Dom, respectiv la Memorialul Holocaustului. Dacă primele 3 se văd doar din exterior, pentru noile obiective bifate am alocat cam o oră și în interior.

Bundestag by night #berlin #bundestag #places #iconicplaces #germany #travel #instatravel

O postare distribuită de Otineanu Andrei (@andreiotineanu) pe

66373E90-A950-47E1-B1FE-B1EB06F8D1CA

Intrarea la Berliner Dom costă 8 euro, 4 dacă ești student, și îți permite să urci până sub cupolă, acolo unde ai o priveliște deosebită asupra orașului. Noi am ales să mergem seara și am văzut orașul luminat, însă ziua cred că totul arată mult mai bine. Interiorul nu este foarte spectaculos, motiv pentru care nu il pot recomanda având în vedere că prețul unui bilet normal este destul de mare.

Memorialul Holocaustului este un monument aflat nu foarte departe de Checkpoint Charlie și a fost construit pentru a pastra în memoria oamenilor trecutul negru ce nu trebuie repetat. Sub acesta se află un muzeu ce povestește în mare cele întâmplate cu zeci de ani în urmă. Este un loc de vizitat în Berlin, însă în opinia mea, informațiile de aici nu sunt suficiente, mai ales după ce am fost la Auschwitz de două ori. Intrarea la muzeu este gratuită și trebuie să vă așteptați la o coadă de 10-15 minute.

2F0E380C-FB90-4320-AABC-B116F54DCD2D

Am lăsat Zidul Berlinului la urmă pentru că este un obiectiv turistic pe care îl poți găsi peste tot prin oraș. Încă nu am ajuns la partea cu celebrele graffiti-uri, dar pentru a 4-a vizită este în plan.

Capitala Germaniei este recunoscută și pentru bucătăria extraordinară din oraș. Se spune că aici au luat naștere currywurst-ul și kebab-ul. Cel mai bun cârnat cu curry este la Curry 36. Super delicios și pentru mine a intrat într-un top personal pe locul 2, după cel de la un bar oarecare din Hamburg. Nu mai țin minte prețul exact, însă un wurst cu cartofi a fost cam 4 euro. Fix lângă locația acestuia se află și Mustafa’s Kebab, considerat numărul 1 de cei mai mulți turiști. Din păcate nu l-am încercat.

3AEA23D5-EDFB-452F-A691-78A2C8A467FC

ACA1619D-3D43-4F25-BFA8-8B8B405A5473

Am căutat pe internet un restaurant polonez în Berlin și astfel am dat de Tak-Tak Polish Dehli, un bistro destul de fancy cu preparatele tradiționale din țara unde am locuit timp de 9 luni. Mâncare se apropie destul de mult de cea din Polonia, însă prețurile sunt mari. Un zurek, o porție de 10 pierogi și 2 beri au costat cam 20 de euro. Se află la 15 minute de mers față de Alexanderplatz și merită o vizită doar dacă nu ați încercat până acum astfel de mâncare la ea acasă.

Viața de noapte din Berlin este faimoasă în toată Europa și probabil în toată lumea. Am fost puțin debusolați de review-urile cluburilor de pe internet și am ezitat destul de mult când a fost vorba alegem unul. Încălzirea am făcut-o la “A”, un bar cu vodka foarte proastă și bere super pentru numai 2,8 euro. Până la urmă am ajuns la Hoppetosse, un club de muzică techno aflat pe o barcă unde punea o dj-iță din România. Nu sunt mare fan al acestui gen, dar probabil este ce trebuie pentru pasionați.

1F0496DC-4848-48CB-A4A0-087F22B13FA4

Experiența a fost una completă din punctul de vedere al activităților, evident am ratat anumite obiective turistice ce rămân să fie bifate la următoarea vizită. Berlinul e un oraș ce merită minim 3 zile pentru a te putea bucura de tot ce e în el. Indicată este și o călătorie la Potsdam pentru a vedea palatul și grădinile din oraș.

RyanAir este singura companie ce zboară direct București-Berlin. Avionul aterizează pe aeroportul Schonefeld iar de acolo există un tren direct până în centrul orașului. Biletul pentru transportul în comun costă 7,70 euro și este valabil pentru zonele ABC până la 3 dimineața.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *