Poți face asta #12 – Newsletter

Perioada pandemiei mi-a permis să descopăr foarte multe organizații sau site-uri interesante ce scriu despre business-ul din jurul sportului sau chiar activează în acest domeniu. Pentru a rămâne mereu la curent cu noutățile, m-am abonat la o parte din ele și am putut accesa mult mai ușor informațiile, fără să fie nevoie să le caut pe rețelele sociale.

Mereu mi s-a părut important ca un club sportiv să dețină o bază de date cu urmăritorii activi. Acest lucru te ajută atât calitativ cât și cantitativ. În primul rând îți poți face mult mai ușor anumite statistici demografice ce te vor ajuta atât în comunicare cât și în posibilele campanii pe care vrei să le derulezi. Totul o să fie mult mai ușor de targetat, iar susținătorii vor fi tratați mult mai personal.

Citeste și: Poți face asta #5 – Transformarea Digitală – Cum ne putem pregăti pentru viitor!

În al 2-lea rând, o bază de date folosită într-un mod inteligent îți poate aduce vânzări. Datorită vizitelor mele din 2016, 2017 și 2018 la Legia Varșovia, am rămas prins în newsletter-ul lor. După multe mailuri ignorate, am fost anunțat de reduceri masive în magazinul online și am dat o comandă consistentă. A durat ceva până a avut loc această conversie, însă totuși ea s-a întâmplat. Cu siguranță nu mă regăsesc între țintele principale ale acestui club, iar acest lucru mă face să mă gândesc la eficiența cu care newsletter-ul lucrează pentru fanii activi.

Dorind să descopăr și mai mult acest gen de comunicare, m-am abonat recent la mail-urile celor de la Borussia Dortmund. Am avut opțiunea de a alege limba germană sau limba engleză, iar primul email mi-a prezentat aplicația, site-ul, televiziunea online, fan shop-ul și pagina de unde îmi pot cumpăra bilete. De atunci, cu o zi înainte de fiecare meci primesc informații legate de partidă, știri, interviuri, emisiunile interne, noutăți din fan-shop și cele mai interesante postări de pe social media. Totul este integrat perfect într-un mail menit să îți crească interesul pentru echipa pe care o îndrăgești.

Nu sunt abonat la niciun club din România, însă sunt convins că multe echipe de fotbal sau baschet utilizează deja această formă de comunicare. În emisiunea Sportcast, Cristi Gheorghe spunea că încă de la mijlocul anilor 2000 a dezvoltat un newsletter pentru Sportul Studențesc, atât pentru reprezentanții presei cât și pentru suporteri.

În concluzie, un newsletter te va ajuta să îți cunoști mult mai bine susținătorii și îi va apropia pe aceștia de club. De asemenea, îți va permite să le transmiți exact lucrurile pe care dorești să le scoți în evidență și eventual, va balansa o prezență redusă în media. Poate rata de deschidere nu o să fie mereu foarte mare, însă măcar va exista certitudinea că informațiile ajung la cine trebuie!

Citeste și: Poți face asta #7 – Conținutul – Cum trebuie să arate prezența ta online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *