Olanda anilor 80, cu acel portocaliu superb, Mexic la WC 98, până și rozul oribil folosit de anumite echipe, toate au un lucru în comun, atrag atenția și rămân în mintea oamenilor.
Tricoul este cea mai simplă carte de vizită a unui club sau a unei naționale. Este dezamăgitor să vezi la televizor echipe cu echipament similar, un tricou roșu simplu cu stema Macron sau Joma, emblema echipei și eventual un sponsor scos din context și aruncat pe piept. Acest lucru reprezintă dovada clară că o entitate sportivă nu este interesată de propria imagine și tot ceea ce face, face pe termen scurt și pentru nimeni.
Citeste și: Poți face asta #4 – Sponsorii – Care sunt parteneriatele de succes?
Din fericire, în România, avem exemple de echipe ce au fost foarte creative cu echipamentul pe care l-au purtat în ultimele sezoane. De menționat sunt ASU Poli Timișoara cea care a lansat acest trend în 2014, FC Argeș, SR Brașov, Progresul Spartac, FCU Craiova și lista poate continua. Farul Constanța chiar a avut o campanie foarte frumoasă cu tricouri ce aveau pe piept diferite obiective turistice din județ, iar fontul numerelor era reprezentat de frânghii marine.
? Farul promovează Constanța! ➡ Pentru a întări legătura dintre echipa F.C. Farul Constanţa şi comunitatea…
Publicată de FC Farul Constanța pe Miercuri, 10 aprilie 2019
Cluburile de top vin în fiecare sezon cu noi inovații menite să mai scoată 70 de euro din buzunarele colecționarilor sau ale fanilor de rând. Ideile nu diferă foarte mult de la an la an, doar o schimbare a sponsorului tehnic poate aduce modificări simțitoare. Surprizele vin însă de la cluburi ce nu se află în prim plan, cluburi ce doresc să se afirme prin acest element vizual.
În timpul lockdown-ului din martie-mai 2020, italienii de la Pescara au lansat un concurs prin care au încurajat tinerii fani blocați în case să creeze un design pentru tricoul ce avea să fie purtat în sezonul 20/21. Câștigător a fost Luigi, un copil de numai 6 ani. Tricoul a fost disponibil in pre-order pe site-ul Classic Football Shirts la prețul de 40 de lire, cu mențiunea că 5 lire urmau să fie donate către NHS sau campanii umanitare in lupta contra Covid-ului. Tricoul a ajuns astfel în casele a mii de oameni ce nu aveau absolut nicio legătură cu acest club.
Forest Green Rovers este considerată cea mai verde echipă din lume. Englezii evoluează în League Two, al 4-lea eșalon valoric, au un stadion nou construit în mare parte din lemn, iar tricourile lor sunt produse în proporție de 50% din bambus reciclat. În fiecare sezon echipamentul este sold out.
Citeste și: Poți face asta #3 – Stadionul – De ce ai nevoie de propria casă?
Din 2016, în fiecare sezon, FSV Mainz celebrează perioada carnavalului din oraș cu un nou design de echipament. Creativitatea nu se oprește niciodată, iar modelele devin adevărate piese de colecție. De asemenea, locuitorii orașului primesc o nouă dovadă de atașament față de comunitate din partea clubului pe care îl iubesc.
Este important să nu lași o astfel de oportunitate să îți scape. Un club se poate lega de foarte multe lucruri, istoria orașului sau a cartierului, obiective turistice reprezentative, propriul stadion, porecla echipei sau elemente din stemă. Cu un designer potrivit și o investiție necesară, poate să rezulte un lucru unic care să rămână viu în mintea pasionaților și peste ani.