În scurta perioadă pe care ma petrecut-o la un club de fotbal am realizat cât de greu este să vinzi materiale promoționale, mai ales atunci când nu ai o identitate bine definită sau când comunitatea de fani este mică și nu foarte implicată. Chiar și așa, merchandising-ul trebuie să există, deoarece reprezintă o foarte bună carte de vizită.
Citeste și: Poți face asta #2 – Identitatea – Pe cine reprezintă clubul tău?
În timpul călătoriilor mele am încercat să fiu mereu creativ cu suvenirurile pe care le cumpăr. Am anumite fixuri, precum pinurile din Germania sau paharele reutilizabile acolo unde se găsesc, însă în colecția mea am adăugat și tricouri de stradă cu Bohemians Praga sau Charlton FC, sticle de bere aniversare cu Sturm Graz sau Rapid FNG, precum și magneți, reviste, stickere sau orice alt lucru care mi-a plăcut și mi s-a părut interesant sau util.
Ascultând un alt punct de vedere din interior, Daniel Carciug, marketing director la Rapid București, mi-a lăsat următorul comentariu la o postare pe LinkedIn în urmă cu câteva săptămâni:
In order to make money through merchandising, there are a lot of challenges. I analysed the effort of FC Rapid 1923 marketing team to manage merchandising activities and the conclusion is that, the club is making exploiting merchandising less than ticketing and sponsorship. The effort is higher than on last two. More than that, merchandising need a starting budget, market, logistic and more than 2 people to work on a daily basis. But, merchandising is helping the clubs in brand engagement, awareness and monetization.
Daniel a rezumat perfect atât rolul pe care îl are merchandising-ul în viața unei echipe, cât și nivelul de implicare necesar, respectiv greutățile ce apar pe parcurs. În momentul în care tragi linie, totul trebuie să fie rentabil pe termen lung, iar obiectivele să fie mereu realiste, chiar puțin pesimiste în perioada de început.
Cele câteva sfaturi pe care le pot da în această zonă se bazează strict pe preferințe personale. Iată cum ar arăta o linie de merch de început cu un potențial ridicat:
- Obiecte obișnuite pentru colecționari (eșarfe, fulare, fanioane, pinuri etc.)
- Obiecte utile în viața de zi cu zi (pahare, coastere, desfăcătoare etc.)
- Haine tematice produse în ediție limitată (legate de evenimente din istoria clubului, Crăciun etc.)
Evident, când vorbim de toate aceste materiale, calitatea trebuie să primeze, iar modelele să fie cât mai creative. Simpla aruncare a stemei pe un obiect nu aduce plus valoare foarte mare. Ideal este ca ele să fie vândute online, pe un site ușor de navigat și aliniat la cerințele anului în care trăim.
Citeste și: Poți face asta #5 – Transformarea Digitală – Cum ne putem pregăti pentru viitor!