Nu foarte mulți oameni sunt atrași de idee de a merge în partea de est a Germaniei. Trecutul comunist, gradul redus de dezvoltare în comparație cu partea de vest și notorietatea nu foarte mare a orașelor fac ca turismul în această zonă să nu fie un lucru atât de mainstream, cel puțin pentru publicul din România.
Am profitat de faptul că Berlinul este o poartă spre estul țării și am ales să petrec o noapte în Dresda. Obiectivul principal a fost un meci al celor de la Dynamo Dresden, experiență pe care am povestit-o aici, însă timpul mi-a permis să explorez și locul pentru câteva ore.
Orașul este străbătut de fluviul Elba ce desparte centrul de zona în care locuiesc oamenii din clasa muncitoare. Nu este o surpriză că Dresda a fost în mare parte distrus în timpul războiului, însă cei de aici au reconstruit aproape totul exact așa cum a fost în trecut. Centrul are două părți, una nouă plină de magazine și cu un design modern și partea istorică cu clădiri în stil baroc și nu numai.
Am avut norocul de a vizita orașul într-o dimineață de luni, iar totul era extrem de liniștit și am putut observa în voie străzile minunate. Mi-au ieșit și niște poze destul de frumoase având în vedere că nu erau prea mulți turiști care să aglomereze obiectivele.
Opera din Dresda este cu siguranță cea mai faimoasă clădire a orașului, fiind considerată unul dintre simbolurile acestuia. “Olandezul zburător” a lui Wagner sau “Daphne” de Richard Strauss au avut premiera la Semperoper.
O postare distribuită de Otineanu Andrei (@andreiotineanu) pe
De neratat este și o scurtă plimbare de 15-20 de minute pe ambele maluri ale Elbei. De acolo se poate observa centru vechi în toată splendoarea lui, dar și alte clădiri interesante cum sunt acestea.
Supranumit Florența Elbei, Dresda se înfrățește cu orașul italian dar și cu St.Petersburg, Wroclaw sau Rotterdam. Merită o vizită având în vedere că este destul de aproape de Berlin și cred că o zi este suficientă pentru a vedea totul, inclusiv palatul Zwinger pe care eu l-am sărit, de data aceasta nu chiar în mod intenționat.
Tips
- Autocarul din Berlin face 3 ore și costă între 5 și 10 euro pe sens
- Pentru cazare, Ibis Koneigstein este o alegere bună, la 10 minute de centru și gară
- Iarna este un moment prielnic pentru vizitat, târgul din centrul orașului arată foarte bine