Zboară ieftin la Varşovia. Ce e de văzut şi unde mai poţi merge

Am fost în capitala Poloniei de vreo 7-8 ori. Uneori doar în trecere, dar cam de 3 ori am avut şi timp suficient pentru a vizita sau revizita oraşul.

De ajuns la Varșovia este foarte simplu acum. Wizz zboară de pe Otopeni până pe Chopin, aeroportul lor bun, iar dacă alegeți cu grijă și din timp datele, puteți da undeva la 250 de lei. Zborul este scurt, aproximativ o oră și jumătate, iar transferul până în centrul orașului se face cu autobuzul sau trenul în 25-30 de minute și nu costă mai mult de 8-10 lei.

Fiind distrusă într-o proporție foarte mare în timpul războiului, în Varșovia totul este foarte nou iar obiective turistice impresionante nu se află chiar la tot pasul. În mod evident, palatul culturii se impune ca fiind cel mai faimos loc din oraş. Este foarte ușor de ajuns acolo, acesta aflându-se chiar lângă gara centrală.

A city full of culture #warszawa #warsow #poland #capital #travel #building #instatravel #igerswarszawa

O postare distribuită de Otineanu Andrei (@andreiotineanu) pe

Centrul vechi al orașului nu este foarte mare. Multe dintre clădiri sunt renovate, iar principalul punct de atracție este Columna lui Sigismund, regele ce a mutat capitala de la Cracovia la Varșovia. Dacă sunteți amatori de muzee puteți găsi o mulțime, de la cele de istorie până la jucării. Eu nu am avut astfel de curiozități, însă lumea spune că majoritatea merită câteva ore.

Hello, Warsaw! #poland #travel #instatravel #warsaw #capital #igerswarsaw #erasmus

O postare distribuită de Otineanu Andrei (@andreiotineanu) pe

Dacă tot ați ajuns acolo, este imposibil să plecați fără să încercați ceva mâncare tradițională. Am fost deja de 3 ori la Zapiecek și am rămas mereu impresionat de bunătățile pe care le prepară. În general, bucătăria poloneză nu este extraordinară, dar cumva, acest restaurant face ca lucrurile să stea puțin diferit. Aici am încercat cel mai bun Zurek pe care l-am găsit în Polonia, o supă tradițională cu cârnați și ou. Pentru străini o altă atracție o reprezintă pierogi, un preparat pe care nu prea știu să îl descriu. Lumea în România le spune colțunași umpluți, eu îi prefer pe cei prăjiți, nu fierți. Restaurantul are 5 locații în zona centrului, dar cea mai bună este cea de pe pietonală din zona statuii lui Sigismund.

IMG_9183

IMG_9186

Nu pot povesti despre Varșovia fără să vă îndrum să mergeți la un meci al celor de la Legia. Nu sunt ei o formație faimoasă a Europei, dar atmosfera bate orice stadion pe care am fost până acum. Cu 100 de lei vă puteți lua locuri safe la tribuna a 2-a pentru partide de categoria I. Biletele sunt nominale și nu se cumpără de pe net, este nevoie să mergeți la stadion cu un act de identitate. Ideal este cu o zi înainte, dar dacă meciul este unul foarte important, șansele scad vertiginos.

Pentru că se află în mijlocul ţării, aveţi posibilitatea ca din Varşovia să mergeţi şi în alte oraşe interesante. Distanţele nu sunt foarte mari, iar călătoria cu trenul este rapidă şi comodă. Dacă e să comparăm cu autocarul, este mai scumpă dar uneori diferenţa merită. Aici găsiţi informaţii despre tren, iar aici despre autocare. Cam acestea sunt distanţele spre celelalte puncte de interes din Polonia. Dacă daţi click pe numele oraşului, veţi găsi şi un articol despre acesta!

Torun-184 km

Cracovia-253 km

Gdansk-283 km

Wroclaw-302 km

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *